Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, με την εξαίρεση του ιταλικού χρηματιστηρίου που γνώρισε σημαντικές πιέσεις καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη μεσογειακή χώρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,29%, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,20%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,26%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο επίσης 0,2% στις 7.735,86 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2,32% καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία την άνοδο των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα μετά από δημοσιεύματα ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα φέρεται να εξέτασαν σε προγενέστερο σχέδιο ένα πλαίσιο κανόνων για ενδεχόμενο έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα για να “σβήσει” 250 δισ. ευρώ από το χρέος της.

Τα δύο κόμματα πάντως διευκρίνισαν σήμερα ότι το εν λόγω σχέδιο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε παράλληλα στα τελευταία στοιχεία της Eurostat τα οποία έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,2% τον Απρίλιο από 1,3% τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας αρκετά μακριά από το επίπεδο-στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός ήταν στο 1,9%.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια διολίσθησε στο 0,7% από 1% τον Μάρτιο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζουν παράλληλα να συγκεντρώνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, η βρετανική εταιρεία ένδυσης Burberry σημειώνει άνοδο 1,3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το έτος, ενώ η Alstom σημειώνει άλμα 5% μετά την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων ότι τα κέρδη αυξήθηκαν 60% παρά την υποχώρηση των παραγγελιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης