Έντονα ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι πλησιάζει η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό.

Αρκετές πολιτείες – Αλάσκα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Τέξας μεταξύ άλλων – έχουν ήδη χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, ενώ άλλες σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν σταδιακά να άρουν ορισμένα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος στο μεταξύ δημοσιοποίησε ένα πλαίσιο οδηγιών για την αύξηση των διαγνωστικών τεστ στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να ξανανοίξει την οικονομία ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα πλησιάζουν το 1 εκατ.

Οι νέες οδηγίες προς τις πολιτείες για να τις βοηθήσουν να αναπτύξουν επαρκή δυναµικότητα για τη διενέργεια εξετάσεων συνοδεύτηκε από τις ανακοινώσεις μεγάλων αλυσίδων λιανικής όπως η Walmart Inc. και η CVS Health Corp. ότι θα ανοίξουν εκατοντάδες σημεία για τη διενέργεια ελέγχων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 288,74 μονάδες ή 1,20% στις 24.425,71 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 34,25 μονάδες ή 1,18% στις 2.912,36 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 51,02 μονάδες ή 0,58% στις 8.778,79 μονάδες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με άλμα 4,87% στα 134,95 δολ. και ακολουθούν η American Express με άνοδο 4,41% στα 88,81 δολ. και η 3M στα 160,26 δολ. με κέρδη 4,30%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Merck (-4,05%), η Pfizer (-1,30%) και η Johnson & Johnson (-0,96%).  

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων η 3M Co. ανακοίνωσε σήμερα κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και ο κολοσσός των καταναλωτικών προϊόντων αναγκάστηκε να αποσύρει τις προβλέψεις του για το σύνολο του έτους λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω της πανδημίας.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co. Inc. επίσης ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για το 2020 συνολικά. Από τον ίδιο κλάδο, η Pfizer Inc. επίσης ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις.

Η εταιρεία αναψυκτικών PepsiCo Inc. ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τις πωλήσεις της, αλλά έχασε τα κέρδη, ενώ απέσυρε τις προβλέψεις της για το υπόλοιπο του έτους.

Από την πλευρά της η εταιρεία χωματουργικών, λατομικών και άλλων μηχανημάτων Caterpillar ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και οι πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αρχίζει να περνάει στο προσκήνιο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων απευθείας από πολιτείες και πόλεις προκειμένου να περιλαμβάνει περισσότερες τοπικές κοινότητες.

Η Fed θα ολοκληρώσει αύριο, Τετάρτη, την συνεδρίαση της με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ.

Οι αναλυτές περιμένουν ο διοικητής της Fed να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να δρομολογήσει και νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Από τις αρχές του Μαρτίου, η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια της στο μηδέν και έχει αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της κατά πάνω από 2 τρισ. δολ. στο ρεκόρ των 6,6 τρισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης