Μια πραγματικά «μαύρη ημέρα» ήταν η σημερινή για τα διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση σε Αθήνα, Ευρώπη(Φραγκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Ζυρίχη) και Νέα Υόρκη.
Η γενικευμένη ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές και τα επιμέρους προβλήματα οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων βυθίζοντας, δείκτες και ψυχολογία.
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σήμερα στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ
Στην Αθήνα και τα άλλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κοινός τόπος ήταν οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών.

Ειδικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αθρόες πωλήσεις τραπεζικών τίτλων οδήγησαν στην πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κατά την οποία μάλιστα ο γενικός δείκτης έχασε σχετικά εύκολα το «φράγμα» των 600 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 615,22 μονάδων (-0,32%) και 592,70 μον. (-3,97%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.
Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο ΧΑ, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβάρυναν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,24%, στις 1.548,58 μονάδες, ενώ στο -1,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 967,51 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,34% στις 409,08 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σήμερα στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έφτασε σήμερα τα 916 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 977 εκατ. ευρώ, ενώ της Πειραιώς είναι στα 410,4 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank στο 1,65 δισ. ευρώ.
Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τις τραπεζικές μετοχές ανά την Ευρώπη

Κι όλα αυτά μόλις τρεις μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σε ιστορικά χαμηλά.

Πλέον ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει και το ιστορικό χαμηλό του 2016, την ώρα που οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν γίνει στις 1.000 μονάδες.

Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο ΧΑ, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβάρυναν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,4% και διαμορφώνεται στο 4,67% , στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.
Με μεγάλες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές παραμένουν και σήμερα εγκλωβισμένοι
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 3,605% με άνοδο 3,2% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, h Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters κέρδη περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών.

H Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις
Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί να αντλήσει 2 δις. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μετοχή του Μυτιληναίου βρέθηκε την τελευταία ώρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας τελικά πτώση 8,36%, με τις Alpha Bank και Jumbo να ακολουθούν με πτώση 7,92% και 7,35% αντίστοιχα.

Πτώση 6,32% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με τη Eurobank και τον Φουρλή να υποχωρούν κατά 5,97% και 5,58% αντίστοιχα.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Σαράντη, ενώ άνω του 3% σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, και το 1% οι ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΛΠ και Λάμδα.

Ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Τραπεζικές πιέσεις και στην Ευρώπη

Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τις τραπεζικές μετοχές ανά την Ευρώπη. Πολύκροτα σκάνδαλα ταλανίζουν μεγάλα ονόματα του κλάδου. Παράλληλα έχουν έλθει για τα καλά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για τον αντίκτυπο από ένα no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο τραπεζικός κλάδος στον Stoxx Europe 600 κατέγραφε πτώση της τάξης του 2,8%, δεχόμενος τις ισχυρότερες πιέσεις εδώ και έξι εβδομάδες. Στις 12:45 έχει μαζέψει τις απώλειες στο 1,8%, αλλά και πάλι στη χειρότερη επίδοση εδώ και πέντε εβδομάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί 0,7%.

Στην Ευρώπη έχουν έλθει για τα καλά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες

Στο Μιλάνο ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες σχεδόν 3% βυθίζεται σε χαμηλά δύο ετών και οδηγεί στο κόκκινο τον FTSE MIB. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, που δέχονται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που φοβίζει τις αγορές.

Μεγάλη πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο στη Φραγκφούρτη. Η Deutsche Bank, κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας, που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 4,2%, σε νέο ιστορικό ναδίρ.

Οι πωλητές την έχουν βάλει στο στόχαστρο, καθώς έχουν έρθει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο της στο διαβόητο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank. Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά ύποπτες συναλλαγές της τάξης των 200 δισ. ευρώ και έχει προκαλέσει αναταράξεις ανά την Ευρώπη.

Εκπρόσωπος της τράπεζας ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank είχε αναλάβει την επεξεργασία πληρωμών για την Danske στην Εσθονία, αλλά έδωσε τέλος στη συνεργασία το 2015, όταν και υπέπεσαν στην αντίληψή της ύποπτες δραστηριότητες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα κόκκινα δάνεια, ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -4,1%, μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Ο Γ.Δ. με πτώση 1,42% χάνει και τις 610 μονάδες.

Θεαματική «βουτιά» στη Νέα Υόρκη

Με μεγάλες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές παραμένουν και σήμερα εγκλωβισμένοι στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας καθώς η Federal Reserve φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει και το επόμενο έτος τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Με τις σημερινές απώλειες και οι τρεις δείκτες διέγραψαν τα κέρδη τους για το 2018

Οι απογοητευτικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Target και της Lowe’s επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα σήμερα στη Wall Street. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη για την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή θα κλείσουν νωρίτερα.

Ο κλάδος της τεχνολογίας παραμένει και σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων, με το κλίμα να επιβαρύνουν περαιτέρω οι αναφορές ότι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν βρει στοιχεία αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς από κορεάτικες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Πεκίνο φέρεται να εμπλέκει τις Samsung Electronics, SK Hynix και Micron Technology.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η έρευνα των κινεζικών αρχών ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 390,99 μονάδες (-1,56%) στις 24.625,50 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 33,08 μονάδες (-1,23%) στις 2.658,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 97,66 μονάδες (-1,38%) στις 6.929,31 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόνο δύο κινούνται με θετικό πρόσημο, η Johnson & Johnson στα 148,19 δολ. με άνοδο 0,45 δολ. ή σε ποσοστό 0,30% και η Verizon με κέρδη 0,20% στα 60,72 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Boeing (-3,92%), η Apple (-3,04%) και η DowDuPont (-2,96%).

Στο μεταξύ, ο τίτλος της Target Corp. σημειώνει βουτιά 7,6% διολισθαίνοντας σε χαμηλό έξι μηνών μετά την ανακοίνωση από την αλυσίδα λιανικής κερδών και πωλήσεων που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεγάλες απώλειες 3,1% σημειώνει και ο τίτλος της Lowe’s καθώς η αλυσίδα προϊόντων συντήρησης και βελτίωσης για το σπίτι έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις συγκρίσιμες πωλήσεις.

Στα μάκρο της ημέρας οι ενάρξεις κατοικιών διαμορφώθηκαν σε 1,228 εκατ. σε εποχιακά προσαρμοσμένα βάση τον Οκτώβριο, ενώ οι άδειες ανήλθαν σε 1,263 εκατ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης