Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου όλες οι χρηματαγορές στις ΗΠΑ λόγω του εορτασμού της Labor Day, δίνοντας στους επενδυτές ένα επιπλέον μικρό περιθώριο για να αξιολογήσουν ίσως καλύτερα τις επιπτώσεις στο μέτωπο του εμπορίου από τους νέους αυξημένους δασμούς που επέβαλαν ΗΠΑ και Κίνα, η μία στην άλλη, από εχθές.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε εξαγγελθεί, από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ, ύψους 15%, σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας 112 δισ. δολαρίων, ως απάντηση στην προηγούμενη απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 75 δισ. δολαρίων, σε δύο φάσεις με την πρώτη να τίθεται σε εφαρμογή επίσης από την 1η Σεπτεμβρίου. Επίκειται δε τον Δεκέμβριο η δεύτερη φάση επιβολής δασμών που έχουν εξαγγείλει Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ήταν ο λόγος εξάλλου που ο Αύγουστος χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, παρότι τις τελευταίες ημέρες του μήνα οι δύο πλευρές κατέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσεις, προσφέροντας μια κάποια ανακούφιση στους επενδυτές.

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων δασμών από εχθές έχει εντείνει τους φόβους ότι οι επιπτώσεις αυτήν τη φορά μπορεί να είναι πιο έντονες, ότι αυτό συμβαίνει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πέρα από τις χρηματαγορές, κατά τη σημερινή εθνική αργία των ΗΠΑ δεν λειτουργούν επίσης τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δεν θα είναι διαπραγματεύσιμα και τα συμβόλαια χρυσού και αργού πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η Labor Day εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Η πρώτη Ημέρα Εργασίας γιορτάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1882 στη Νέα Υόρκη και καθιερώθηκε σαν επίσημη ομοσπονδιακή γιορτή από το Κογκρέσο το 1894. Πρόκειται για εορτή ανάλογη της εργατικής Πρωτομαγιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης