Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης του Brexit για τουλάχιστον τρεις μήνες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73%, με τους περισσότερους επιμέρους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,85% στις 11.685,69 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε κέρδη 1,04% στις 5.405,32 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,60% στις 7.228,28 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε 0,3%, αφότου η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της άσκησε αγωγή για το σκάνδαλο με τους ρύπους. 

Γενικότερα, σήμερα πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και ειδικότερα οι κατασκευάστριες τσιπ. Οι τελευταίες έχουν καλές επιδόσεις τις τελευταίτες εβδομάδες λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν καθώς και εξαιτίας των ελπίδων για διευθέτηση της εμπορικής διενέξης ΗΠΑ – Κίνας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αισιοδοξία για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόεκυψε μετά από πληροφορίες ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα Robert Lighthizer.

Την Πέμπτη ο Μνούτσιν είχε δηλώσει πως μια σύνοδο για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού και του Κινέζου πρόεδρου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, όπως συζητιόταν αρχικά. 

Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για παράταση της διαδικασίας τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, δίνοντας έτσι μια προσωρινή λύση μετά το αλαλούμ των τελευταίων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε γνωρίσει άλλη μια ταπεινωτική ήττα, με το κοινοβούλιο να απορρίπτει την τροποποιημένη πρόταση της για το Brexit με ένα περιθώριο 149 ψήφων. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, οι βουλευτές απέρριψαν την ιδέα για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης