Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας στην εμπορική τους αντιπαράθεση μετά την επιβολή εκατέρωθεν δασμών τα προηγούμενα 24ώρα.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους δασμούς μέχρι το 25% σε αμερικανικά αγαθά αξίας 60 δισ. δολ. από την 1η Ιουνίου. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η απόφαση του Λευκού Οίκου να ενισχύσει στο 25% από το 10% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις ευρωαγορές τις προηγούμενες ημέρες.

Οι επενδυτές διατηρούν πάντως την ελπίδα ότι παρά την επιβολή των δασμών οι δύο υπερδυνάμεις θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπόριο.

Τις προσδοκίες αυτές δημιούργησε και η δήλωση του Τραμπ ότι θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη σύνοδο της G20 τον Ιούνιο στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1% στις 376,34 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1% στις 11.991,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 1,5% στις 5,341,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 7.241,60 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,9%.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η γερμανική ασφαλιστική Allianz σημείωσε άνοδο 1,8% μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών για το πρώτο τρίμηνο του έτους τα οποία ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την πλευρά της η Thyssenkrupp ανακοίνωσε ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης. Ο τίτλος της εταιρείας σημείωσε βουτιά 3,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης