Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, μετά το χθεσινό 35ο ρεκόρ του Nasdaq με ώθηση από το ράλι των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο και τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 75 μονάδες (0,27%) στις 27.814,73 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 2,79 μονάδες (0,09%) στις 3.388,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 4.10 μονάδες (0,04%) στις 11.269,19 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μάκρο, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση να σκαρφαλώνει σε υψηλό 18 μηνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες από 50,3 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο στις 54,8 μονάδες από 50 τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός PMI σε υψηλό 19 μηνών στις 53,6 μονάδες από 50,9 μονάδες τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας έχει αρχίσει να χάνει την ορμή της.

Ειδικότερα, τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,6 μονάδες από 54,9 μονάδες τον Ιούλιο.

Tην επενδυτική προσοχή συγκεντρώνει την ίδια στιγμή και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για την επανέναρξη των συνομιλιών για την αξιολόγηση της εφαρμογής της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Παράλληλα, το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε στο PBS ότι και οι δύο πλευρές πρέπει αν καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, καθώς εκατομμύρια πολίτες παραμένουν άνεργοι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφηκε για τρίτη σερί ημέρα ημερήσιος απολογισμός νεκρών άνω των 1.000 ανθρώπων, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει μαζί με την BioNTech κατά της νόσου Covid-19 αναμένεται να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντός ακόμα και του Οκτωβρίου. Η μετοχή της Phizer σημειώνει άνοδο 0,10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hοpkins, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί ως τώρα συνολικά 5,58 εκατ. κρούσματα και 174.290 θάνατοι από τον ιό.

Ώθηση στους δείκτες προσφέρει και το ράλι τεχνολογικών εταιρειών. Ειδικότερα, η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 3% για την εβδομάδα και έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία η αξία της οποίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, οι μετοχές των Amazon και Alphabet καταγράφουν ράλι άνω του 4% για την εβδομάδα, ενώ η μετοχή της Microsoft σημειώνει άλμα 2,7% για την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σκαρφάλωσαν και πάλι πάνω από το ψυχολογικό ορόσημο των 1 εκατ.. Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 135.000 και έφτασαν τα 1,1 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 923.000 αιτήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης