Κέρδη στη Wall εν μέσω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 17:22
Κέρδη στη Wall εν μέσω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι συνεχιζόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στο τέλος του μήνα ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,20%, στις 27.277 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,17%, στις 3.000 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 27%, στις 8.229 μονάδες, με οδηγό τη μετοχή της Microsoft που κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο 1,78%, μετά την ανακοίνωση εχθές ισχυρών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας ανακοίνωσε κέρδη 1,37 δολαρίων ανά μετοχή, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη ύψους 1,21 δολαρίων ανά μετοχή.

Καλύτερα των προσδοκιών ήταν και τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο, καθώς ανήλθαν στα 33,72 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι 32,77 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η αισιοδοξία επανήλθε στις τάξεις των επενδυτών εχθές το απόγευμα, μετά από ένα διήμερο απωλειών (Τρίτη και Τετάρτη), καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

«Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών. Δήλωση που οι επενδυτές μετέφρασαν ως σήμα για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή της στο τέλος Ιουλίου, από το εύρος 2,25% - 2,50% που βρίσκονται σήμερα.

Παρότι στη συνέχεια η Fed Νέας Υόρκης επιχείρησε να μετριάσει τις προσδοκίες των επενδυτών, επισημαίνοντας ότι το σχόλιο του Ουίλιαμς δεν αντικατοπτρίζει πιθανές ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, οι επενδυτές συνεχίζουν να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα αναλάβει δράση σύντομα, κάτι που αποτυπώνεται και στο σημερινό κλίμα της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Κι αυτό γιατί αν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εκ νέου τις εμπορικές συνομιλίες, οι προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα παραμένουν περιορισμένες καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Κινέζων για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί στη Huawei.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 17:22