Κέρδη σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με ώθηση κυρίως από τα νέα ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street και το ανοδικό κλίμα σε μεγάλο μέρος των ασιατικών αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,84%, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, καταγράφει κέρδη 1,22%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,04%, με τον γαλλικό CAC να καταγράφει άνοδο 1,22% και τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζει 0,97%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,00%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,32%.

Η άνοδος στην Ευρώπη ακολουθεί το νέο ρεκόρ του S&P 500 στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, με τον δείκτη να κλείνει άνω των 3.400 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η μετοχή της Apple επίσης έκλεισε σε ιστορικό υψηλό, οδηγώντας συνολικά τον τεχνολογικό κλάδο υψηλότερα, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του κλάδου της κρουαζιέρας κινήθηκαν ορμητικά ανοδικά, εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε υγειονομικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώθηση στις αγορές έδωσε και η είδηση ότι ο ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Steven Mnuchin είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Liu He προκειμένου να συζητήσουν την εφαρμογή της ιστορικής Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου.

Τη συνομιλία επιβεβαίωσε και το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, «αμφότερες οι πλευρές βλέπουν πρόοδο και είναι δεσμευμένες στα απαραίτητα βήματα ώστε η συμφωνία να αποδειχθεί επιτυχής».

Στο πεδίο της επιστημονικής μάχης κατά του κορωνοϊού, επιστήμονες και αξιωματούχοι του χώρου της υγείας εξέφρασαν τη Δευτέρα σκεπτικισμό για τη χρήση πλάσματος ως αποτελεσματικής θεραπείας σε ασθενείς που έχουν νοσήσει με Covid-19, μολονότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε με διαδικασίες-εξπρές τη χρήση της, μετά από προτροπή του προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έκανε λόγο για «τομή» στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, στο Wyoming των ΗΠΑ, εξάλλου, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, αναμένεται να αναλύσει -μέσω  τηλεδιάσκεψης, λόγω πανδημίας- τη στρατηγική της Fed για την επάνοδο του πληθωρισμού σε υγιή επίπεδα.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Scandinavian Airlines System ανακοίνωσε την Τρίτη τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου χρήσης της, καταγράφοντας ζημίες, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε πιο αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της στο β΄τρίμηνο, με βάση τα οποία η συρρίκνωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκε στο 9,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης