Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow να επιστρέφει πάνω από τις 26.000 μονάδες μετά από ένα μήνα σχεδόν διευρύνντας το ανοδικό του σερί στις έξι συνεδριάσεις στο θετικό κλίμα που διαμορφώνει η απόφαση του Λευκού Οίκο να αναστείλει την επιβολή δασμών στο Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσει το σχέδιο του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας σε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ προειδοποίησε πάντως ότι θα επαναφέρει τους δασμούς εάν διαπιστώσει ότι το Μεξικό δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της συνοριακής ασφάλειας.

Την αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύει και η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών των G20 ότι θα προστατέψουν την παγκόσμια ανάπτυξη από τις αναταράξεις που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις, αλλά και το tweet του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος έγραψε ότι στο περιθώριο της συνόδου ότι είχε μια “ειλικρινή” και “εποικοδομητική” συνομιλία με την διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang.

Παρά ταύτα, η εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να υποβόσκει. Το Πεκίνο εξάλλου προειδοποίησε τις παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συμμόρφωσή τους με τους περιορισμούς σε βάρος της Huawei Technologies θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές για το σύνολο του κλάδου τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 139,10 μονάδες (0,54%) στις 26.123,04 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 17,30 μονάδες (0,60%) στις 2.890,60 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 80,56 μονάδες (1,04%) στις 7.822,51 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Goldman Sachs Group Inc. στα 194,98 δολ. με άνοδο 5,13 δολ. ή σε ποσοστό 2,70% και ακολουθούν η Caterpillar στα 126,32 δολ. με άνοδο 1,50% και η Dow Inc. με κέρδη 1,34% στα 51,98 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η United Technologies (-0,85%), η Procter & Gamble Co. (-0,84%) και η Merck (-0,52%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξει ξεχωρίζει σήμερα η είδηση ότι United Technologies και Raytheon θα προχωρήσει στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στον τομέα της αεροναυπηγικής και της άμυνας.

Παράλληλα, η Tableau Software ανακοίνωσε ότι θα εξαγοραστεί από τη Salesforce.com, σε μια συμφωνία που αποτιμά την πρώτη στα 15,7 δισ. δολ.

Από την πλευρά της η Merck & Co. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της ιδιωτικής φαρμακευτικής εταιρείας Tilos Therapeutics, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να φτάσει τα 773 εκατ. δολ.

Τέλος, κέρδη σημειώνουν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford Motor και General Motors, αντλώντας ώθηση από την είδηση για αναστολή των δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, καθώς και οι δύο στηρίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης