Μέτρια ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ωθώντας Dow Jones και S&P 500 πιο κοντά στα τελευταία υψηλά τους, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον τροφοδοτούν τα θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου αλλά και η χθεσινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,20% στις 27.237,20 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται 0,09% υψηλότερα στις 3.012,32 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακές μεταβολές, πέριξ των 8.189 μονάδων, καθώς επιβαρύνεται από τις απώλειες στον τίτλο της Broadcom, μετά το απογοητευτικό outlook της εταιρείας για τα έσοδα στο σύνολο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό κλίμα σήμερα τροφοδοτεί κυρίως η αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Πεκίνου να εξαιρέσει ορισμένα εισαγόμενα αμερικανικά αγαθά από τους πρόσθετους δασμούς που έχει ανακοινώσει, στα οποία περιλαμβάνονται η σόγια και το χοιρινό, μια κίνηση που ακολούθησε αυτή των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε προσαρμογές στους πρόσθετους δασμούς που θα επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα την 1η Οκτωβρίου.

Τις ελπίδες ότι οι πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών μπορεί να οδηγήσει πιο κοντά στον τερματισμό του εμπορικού πολέμου συνέβαλει και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εχθές ότι θα εξέταζε μια μικρότερη, ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα στο εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% από -0,4% προηγουμένως και να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. δολαρίων τον μήνα, καλλιεργεί προσδοκίες για επιθετικές κινήσεις και από την αμερικανική Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα για την τόνωση της οικονομίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η Fed να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στις 18 Σεπτεμβρίου, από το εύρος του 2%-2,25% που βρίσκονται σήμερα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για αγορές τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας την ευρύτερη οικονομία εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.  

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Παράλληλα, οι τιμές για εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,4%.

Εν τω μεταξύ, αύξηση 0,4% σημείωσαν τον Ιούλιο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 2,043 τρισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 0,3% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στα εργοστάσια της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο. Στον κλάδο της λιανικής αυξήθηκαν 0,8% και στη χονδρική κατά 0,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης