Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται σήμερα οι δείκτες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αφήνουν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για την εξέλιξη των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, εστιάζοντας στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.
 
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,33% στις 25.209,53 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,51% στις 2.797,20 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,60% στις 7.592,77 μονάδες.
 
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύει η ανακοίνωση νωρίτερα των αναθεωρημένων στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που έδειξε ότι διατηρήθηκε το ισχυρό momentum τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
 
Ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον “φρενάρουν” οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις δηλώσεις του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικών, Zhang Hanhui, που κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για “οικονομική τρομοκρατία” μέσω της επιβολής δασμών και εμπορικών κυρώσεων. Ο ίδιο σημείωσε, μάλιστα, ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο”.
 
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη μετοχή της Uber Technologies, καθώς η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, τα πρώτα μετά την αρχική δημόσια προσφορά της.
 
Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της εταιρείας λιανικής Dollar General Corp., η οποία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 3,8% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 2,8%.
 
Αντίθετα, απώλειες γράφει ο τίτλος της Palo Alto, παρότι η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς παραδέχθηκε ότι οι εξαγορές θα πιέσουν χαμηλότερα τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
 
Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2019 απ’ ό,τι  είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
 
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% το α΄ τρίμηνο, σε προσαρμοσμένα βάση για εποχικούς παράγοντες και τον πληθωρισμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου ήταν για ανάπτυξη 3,2%.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 3,0%.
 
Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 215.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 25 Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 215.000 νέες αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στα 216.750 επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης