Με “εύρωστα” κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τα τελευταία δημοσιεύματα για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν είναι πρόθυμος να αποσύρει ορισμένους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να εκφράζουν αντιρρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αισιοδοξία τροφοδοτεί και η ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι ο αντιπρόεδρος Λιου Χε θα συμμετέχει στις εμπορικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον στο τέλος του μήνα.

Την ίδια στιγμή η Κίνα σημείωσε πρόοδο στην εμβάθυνση των οικονομικών της σχέσεων με τη Γερμανία, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις κεφαλαιαγορές.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσης ότι συμφώνησαν να καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό στο εμπόριο και να υποστηρίξουν ένα βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,8% στις 357,05 μονάδες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδα, ο δείκτης σημείωσε κέρδη άνω του 2,2%.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 2,63% στις 11.205 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,7% στις 4.875 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,95% στις 6.968 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,22%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +1,8%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε σημαντικό το Νοέμβριο του 2018.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης κατέγραψε πλεόνασμα 20 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από 27 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 35 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Για το 12μηνο μέχρι το Νοέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 353 δισ. ευρώ ή 3,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης