Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνει η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε γωνία της Ευρώπης.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,5% και έκλεισε στις 345,18 μονάδες, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί δύο συνεδριάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2,9% στις 11.391,28 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τίτλο της Lufthansa να κερδίζει πάνω από 5% μετά την ανακοίνωση των όρων στο πακέτο διάσωσης της εταιρείας.

Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,15% στις 4.539,91 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω τοπικής αργίας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άλμα 2,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους μετά τα δρακόντεια μέτρα των προηγούμενων μηνών που έστειλαν στο ναδίρ την οικονομική δραστηριότητα.

Στη Γαλλία οι εκκλησίες πραγματοποίησαν την Κυριακή την πρώτη λειτουργία τους εδώ και δύο μήνες. Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, ενώ η δεύτερη, με το άνοιγμα των καφέ και μπαρ στις λιγότερο “επικίνδυνες” περιοχές της χώρας, αναμένεται στις 2 Ιουνίου.

Στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με βάση τα στοιχεία του σαββατοκύριακου.

Εκεί η επανεκκίνηση επιταχύνθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, καθώς η πορεία της πανδημίας έδειξε σταθεροποιητικές τάσεις. Κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια που συγκροτούν τη χώρα, πάντως, έχει τη γενική ευθύνη για τους ρυθμούς επανεκκίνησης.

Σε εταιρικό επίπεδο, η γερμανική Bayer σημείωσε άλμα 7,8% αφού ανακοίνωσε ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην επίτευξη συμβιβασμών για την υπόθεση του παρασιτοκτόνου Roundup, το οποίο φέρεται να προκαλεί καρκινογενέσεις.

Ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Lagardere κατέγραψε ράλι 16%, μετά την εξαγορά ποσοστού από τον δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, ισχυρό άνδρα του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης