Κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον ενεργειακό κλάδο να πρωταγωνιστεί.
Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,41%. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,75%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,66% και ο FTSE 100 κερδίζει 2.06%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο, o ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 1,32% και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 1,15%. 

Την καλύτερη επίδοση είχαν σήμερα οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου με τον συγκεκριμένο κλάδο να καταγράφει άνοδο 1,7%. 

H μετοχή της BP ενισχύθηκε σήμερα κατά 5,17% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα η BP επέστρεψε στην κερδοφορία ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου πετρελαϊκή ανακοίνωσε κέρδη «κόστους αντικατάστασης» 2,72 δισ. δολαρίων – ποσό ανάλογο των καθαρών κερδών αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών – έναντι ζημιών «κόστους αντικατάστασης» 583 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Μαζί με τις πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού της, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,48 δισ. δολάρια έναντι 2,11 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Οι μετοχές της Assa Abloy σημείωσαν άνοδο 7% αφού η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων και αύξηση των κερδών του τέταρτου τριμήνου.

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την Ευρωζώνη, για τον Ιανουάριο του 2019, υποχώρησε στο  51 από 51,1 τον Δεκέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιούλιο του 2013. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη, ενώ κάτω του 50 υποδεικνύεται συρρίκνωση της οικονομίας.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο προς τη Βρετανία καθώς την Πέμπτη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν θα δεχθεί τη Βρετανή πρωθυπουργό την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του Brexit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης