Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με την αμερικανική αγορά να κλείνει πάντως τον Αύγουστο με ισχυρές επιδόσεις καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους στις προκλήσεις του φθινοπώρου που περιλαμβάνουν τις προεδρικές εκλογές αλλά και τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι τρεις δείκτες καταγράφουν άνοδο τουλάχιστον 7% για τον Αύγουστο. Για τον S&P 500 και τον  Nasdaq αυτός είναι ο καλύτερος Αύγουστος από το 1984, ενώ για τον τεχνολογικό Nasdaq ο καλύτερος από το 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αυγουστιάτικο ράλι της αμερικανικής αγοράς ακολούθησε την αισιοδοξία της επενδυτικής κοινότητας ότι η παγκόσμια έρευνα για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.

Την αισιοδοξία αυτή τροφοδότησε περαιτέρω η δήλωση του Επιτρόπου του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Stephen Hahn, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εντάξουν σε ταχεία διαδικασία έγκρισης (fast-track) τρία υποψήφια εμβόλια κατά της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του FDA, σε συνέντευξή του στους Financial Times, επέμεινε ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος να διατεθεί ένα εμβόλιο πριν από το τέλος των δοκιμών του τελικού σταδίου – ενδεχομένως με την έκδοση άδειας έκτακτης ανάγκης για χρήση από ορισμένες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 126,95 μονάδες (-0,44%) στις 28.523,52 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 3,31 μονάδες (-0,09%) στις 3.504,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 33,44 μονάδες (0,30%) στις 11.736,16 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έξι κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple με άλμα 2,64% στα 128,11 δολ. και ακολουθούν η UnitedHealth Group στα 316,30 δολ. με άνοδο 0,61% και η Coca-Cola στα 49,89 δολ. με άνοδο 0,11%.

Oι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Walmart (-2,44%), η JPMorgan Chase (-1,66%) και η Exxon Mobil (-1,50%).  

Σημειώνεται ότι η σύνθεση του Dow Jones αλλάζει μετά την απόφαση της S&P Dow Jones Indices να προσθέσει στον δείκτη τις μετοχές των Salesforce.com, Amgen και Honeywell International σε αντικατάσταση των Exxon Mobil, Pfizer και Raytheon Technologies.

Σήμερα είναι και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Apple μετά το split των μετόχων σε αναλογία μία μετοχή προς τέσσερις.

Το επενδυτικό κλίμα έχει αντλήσει ώθηση και από τις καινοτόμες αποφάσεις της Federal Reserve

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε, την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ, ότι η Fed θα αναμορφώσει την πολιτική της, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να ξεπερνά τον επίσημο στόχο του 2% χωρίς να προχωρά προληπτικά σε αυξήσεις των επιτοκίων της όπως έκανε στο παρελθόν.

Η αυξημένη ευελιξία στην πολιτική της Fed σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα επιλέξει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια της σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το βλέμμα των επενδυτών, πάντως, παραμένει στραμμένο και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που ενδεχομένως να αποτελέσει έναν παράγοντα αναταράξεων. Κι αυτό γιατί η Κίνα προχώρησε την Παρασκευή σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επισπεύσει την εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής από αμερικανική εταιρεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης