Μικρές μεταβολές και μικρά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους αναλυτές να επικαλούνται την αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη που δεν ξεπέρασαν το 0,1%, φτάνοντας στις 382,51 μονάδες. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης σημειώνει απώλειες σχεδον 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,1% στις 12.346 μονάδες και ο γαλλικός CAC κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,1% στις 5.413 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 διαφοροποιήθηκε καταγράφοντας κέρδη 1% στις 7.504 μονάδες, με ώθηση από τη βουτιά της βρετανικής λίρας την οποία προκάλεσε η κριτική που άσκησε αξιωματούχος της ΕΕ στο σχέδιο της Βρετανίας για το Brexit.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,62% και ο ισπανικός IBEX έκλεισε στο -0,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αναφορές πως ο Ντόναλντ Τράμπ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Επίσης, οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς να υπάρξει πρόοδος. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ωστόσο θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μεταξύ άλλων να αποκλείσει τον Καναδά από την αναθεωρημένη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο και προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην παρέμβει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Οτάβας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, βουτιά 21% έκανε η βρετανική Dechra Pharmaceuticals καθώς η εταιρεία, η οποία παράγει φαρμακευτικά προϊόντα για ζώα, ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της σημείωσαν ήπια αύξηση καθώς τα αυξημένα κόστη αντιστάθμισαν σχεδόν την ανάπτυξη των εσόδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης