Ήπια πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες που μπορεί να έχει η πανδημία στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones “χάνει” 102 μονάδες ή 0,35% στις 29.380 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,20% στις 3.574 μονάδες, με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών και τις ενεργειακές να ακολουθούν. Ο τεχνολογικός Nasdaq επίσης υποχωρεί κατά 0,15% στις 11.887 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας φαίνεται να επισκιάζει την αισιοδοξία που προκάλεσαν τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία χάνει την ορμή της, ενώ η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αφήσει να λήξουν ορισμένα κρίσιμα προγράμματα της Federal Reserve επιβαρύνει το κλίμα, καθώς τροφοδοτεί επιπλέον φόρους για την οικονομική δραστηριότητα.

Σε μια τελείως απρόσμενη κίνηση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε χθες ότι αρκετά από τα έκτακτα προγράμματα της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του δανεισμού προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους δήμους δεν θα πάρουν παράταση και θα ολοκληρωθούν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου. Ο Μνούτσιν ζήτησε παράλληλα από την Fed να επιστρέψει πάνω από 70 δισ. δολάρια σε κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην κεντρική τράπεζα για να καλυφθούν ζημιές από δάνεια.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αβεβαιότητας για το βαθμό στήριξης προς την οικονομίας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που υποχρεώνει πολλές πολιτείες να επιβάλουν νέα μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπίσουν το άλμα των κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ο μέσο όρος 7 ημερών των νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 165.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του John Hopkins, αριθμός κατά 24% υψηλότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο την Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 187.833 νέα κρούσματα, με τις νοσηλείες να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ για 10η διαδοχική ημέρα.

Ωστόσο, τα νεότερα από το μέτωπο του εμβολίου περιορίζουν σε έναν βαθμό την πτωτική κίνηση. Σημειώνεται ότι η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλουν εντός της ημέρας αίτηση για έκτακτη αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής της Pfizer έχει δηλώσει ότι από τη στιγμή που θα λάβουν την έγκριση η έναρξη διανομής των δόσεων του εμβολίου είναι θέμα ωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης