Με μικρές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν την επιστροφή των ΗΠΑ και της Κίνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενώ η πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε σήμερα σε μία νέα φάση.

Οι ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο έχουν κλονιστεί μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που φέρουν τις δύο πλευρές να μην μπορούν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για μια συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε 0,2% στις 379,81 μονάδες μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,4% στις 11.910,86 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε πτώση 0,5% στις 5.466,07 μονάδες. Και οι δύο δείκτες είχαν καταγράψει ένα ανοδικό σερί τριών διαδοχικών συνεδριάσεων.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% και έκλεισε στις 7.268,19 μονάδες καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε σήμερα την οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά την απόφαση του συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να μεταπηδήσει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Τζόνσον δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει “πραγματική ορμή” πίσω από τις συνομιλίες.

Ανέφερε ωστόσο ότι τα σχέδια των βουλευτών να ψηφίσουν νομοθεσία που θα μπλοκάρει την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου θα καταστρέψουν «τις πιθανότητες διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας».

Αν οι “αντάρτες” πετύχουν τους στόχους τους, δήλωσε, θα υποχρεωθώ να επιστρέψω στις Βρυξέλλες και να “παρακαλέσω για άλλη μια ανούσια καθυστέρηση” στο Brexit, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του δεν έχει εντολή, ηθικές αξίες και από σήμερα δεν έχει και την πλειοψηφία».

Η βρετανική λίρα πάντως σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1.2095, καθώς βελτιώνονται οι πιθανότητες το βρετανικό κοινοβούλιο να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης