Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια που θα μπορούσαν να καθορίσουν το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο θέσεις φτάνουν τις 50 συνολικά στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν επίσης 50 θέσεις. Με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να είναι επίσης πρόεδρος του σώματος και να αποκτά το δικαίωμα ψήφου σε περίπτωση ισοδυναμίας των δύο κομμάτων, οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ήδη ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το Κογκρέσο στα χέρια των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το πρόγραμμα του, ενώ θα είναι σε θέση να δρομολογήσει ακόμα πιο φιλόδοξες πολιτικές χωρίς να χρειάζεται την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι πιο πιθανό εάν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το Κογκρέσο, κάτι που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Από την άλλη μεριά, η προοπτική φορολογικών αυξήσεων και αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου – όπως επιθυμούν πολλοί Δημοκρατικοί – αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 92,62 μονάδες (0,31%) στις 30.316,51 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 15,51 μονάδες (0,42%) στις 3.716,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 78,67 μονάδες (0,62%) στις 12.777,11 μονάδες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα την έξαρση της πανδημίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νοσηλειών με Covid-19 σημείωσε νέο ρεκόρ στις 125.544. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δεν έχουν πετύχει ακόμα τους στόχους με περίπου 4,5 εκατ. άτομα να έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί έναντι της εκτίμησης για 20 εκατ. άτομα μέχρι το τέλος του 2020.

Στο μεταξύ, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι εντόπισε το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που είχε εντοπιστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επίσης εντοπιστεί στο Κολοράντο, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Μια αχτίδα φωτός έρχεται από το μέτωπο των εμβολίων, με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna να αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση της για την παραγωγή εμβολίων κατά 20% στις 600 εκατ. με 1 δισ. δόσεις το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης