Σφοδρή επίθεση της κεντρικής Τραπεζίτριας των ΗΠΑ Janet Yellen κατά του προέδρου D. Trump καταγράφεται από το βήμα του Jackson Hole, από το οποίο η πρώτη υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική Ομπάμα, αγνοώντας τις εξαγγελίες του Προέδρου για πλήρη ανατροπή της.

Η Janet Yellen έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την επίτευξη του διπλού στόχου της Federal Reserve. Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας χωρίς να περιορίσουν υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε η κυρία Yellen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Trump θεωρεί προτεραιότητα την απόσυρση των ομοσπονδιακών κανόνων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούν εδώ και καιρό κριτική στο νόμο Dodd Frank του 2010 για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Wall Street, της οποίας οι βασικοί δείκτες άρχισαν αμέσως να καταγράφουν κέρδη πριν η κυρία Yellen ολοκληρώσει την ομιλία της και κατέβει από το βήμα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε αμέσως κατά 100 μονάδες ή 0,46% στις 21.884μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.447 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,46% στις 6.287 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Yellen συνεχίζει την ομιλία της και υπερασπίζεται τους κανόνες και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Κεντρική Τραπεζίτης των ΗΠΑ αγνόησε εντελώς την πολιτική του Προέδρου

«Οι έρευνες δείχνουν πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θέσαμε σε εφαρμογή, έχουν ενισχύσει ουσιαστικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίσουν υπερβολικά την διαθεσιμότητα της πίστης ή την οικονομική ανάπτυξη», εκτιμά η Yellen.

Προσθέτει, ωστόσο, πως η Fed «δεσμεύεται να αξιολογεί πού φέρνουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές και πού χρειάζονται βελτιώσεις ούτως ώστε να διατηρηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα ανθεκτικό χρηματοοικονομικό σύστημα».

Η Πρόεδρος της Fed δεν έκανε καμία αναφορά στην τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Σε πολυετή υψηλά οι αναδυόμενες αγορές λόγω Jackson Hole

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημειώνουν άνοδο αγγίζοντας πολυετή υψηλά και αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 2,5%, με βοηθό τα κέρδη στην Πολωνία και την Κίνα, πριν από την συνάντηση των κεντρικών τραπεζών που δεν αναμένεται να ταρακουνήσει ιδιαίτερα τις αγορές.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών αυξάνεται κατά 0,36% και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με όλες τις αγορές της Ασίας να σημειώνουν άνοδο καθώς και οι αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

Μεταξύ των πρωταθλητών της σημερινής ημέρας είναι η Πολωνία, με αύξηση 4,7% για την εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τα τέλη Απριλίου και διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια.

Οι μετοχές της Πολωνίας σημείωσαν άνοδο 2,7% την Πέμπτη στο μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος τους από τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα του κλάδου της ενέργειας,, ενώ τα σημάδια σύσφιξης της αγοράς εργασίας βοήθησαν τη ζλότι να ενισχυθεί έναντι του ευρώ.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κοντά στο 1,8%, με τον δείκτη τον blue chips να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2015 και τον Shanghai Composite στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Shanghai Composite σημείωσε την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του σε ένα χρόνο, μετά και τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κερδοφορίας από τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν 1,2% για να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη χεδόν 3%, ενώ οι μετοχές της Ουγγαρίας σημείωσαν άνοδο 0,2% και οι μετοχές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αναδυόμενες αγορές λαμβάνουν στήριξη από τον συνδυασμό της γερής παγκόσμιας ανάπτυξης και των προσδοκιών ότι η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σηματοδοτήσουν καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής στο συνέδριο του Jackson Hole.

Η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen καθησύχασε τις αγορές ενισχύοντας τις προσδοκίες για περεταίρω διεύρυνση.

Ορισμένα νομίσματα της περιοχής σημειώνουν επίσης ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη, με το γουόν της Ν. Κορέας να κερδίζει 1% καθώς οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο υποχώρησαν, ενώ το ρεάλ Βραζιλίας σημείωσε άνοδο κατά 1,5% έναντι του δολαρίου μετά τα σημάδια προόδου στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Το ραντ Νοτίου Αφρικής ενισχύεται 0,4% και το μεξικάνικο πέσο σημειώνει άνοδο 0,2%, συνεχίζοντας την ανάκαμψή του.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται καθώς η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου ετοιμάζεται για τον τυφώνα Harvey, ο οποίος έχει αναπτυχθεί στην μεγαλύτερη θύελλα που έχει πλήξει τις ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τα συμβόλαια αργού των ΗΠΑ West Τέξας West Texas (WTI) διαμορφώνονται στα 47,83 δολ. το βαρέλι, 40 σεντς ή 0,8% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου Brent διαμορφώνονται στα 52,53 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 49 σεντς, ή 0,9%, από το τελευταίο κλείσιμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης