Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό από τις 10 Ιουνίου.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι δασμοί θα αυξάνονται κατά 5% κάθε μήνα από την 1η Ιουλίου, μέχρι οι Αρχές του Μεξικού να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα και να τερματίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί θα φτάσουν το 25% και θα μείνουν εκεί «μέχρι το Μεξικό να σταματήσει τις παράνομες εισροές παράνομων αλλοδαπών που έρχονται από την περιοχή του», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ανακοινώσεις Τραμπ επαναφέρουν την απειλή του προστατευτισμού στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενεργεί μονομερώς, αιφνιδιάζοντας τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους και την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,1% στις 368,13 μονάδες, με την υποκατηγορία των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών (Stoxx Europe 600 Autos & Parts) να σημειώνει βουτιά πάνω από 2%, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στο Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,5% στις 11.723,49 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,3% στις 5.183,56 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,9% στις 7.153,91 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,1%.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης