Το γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην Μέση Ανατολή, το αμερικανικό χρηματιστήριο πέφτει, τα ευρωπαϊκά ακολουθούν και η Αθήνα δεν μπορεί να… αντισταθεί.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39% στις 799,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 796,13 μονάδων (-1,78%) και 812,42 μον. (+0,23%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,66%, στις 2.064,82 μονάδες, ενώ στο -1,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.240,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,55% στις 825,37 μονάδες.

​Το εκρηκτικό διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το συριακό ζήτημα ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια, ιδίως ξένα, προχώρησαν σε δραστική μείωση του κινδύνουΜπορεί το ΧΑ σήμερα να είχε διαθέσεις διόρθωσης μετά από δύο ημέρες σημαντικής ανόδου, αλλά το εκρηκτικό διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το συριακό ζήτημα ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια, ιδίως ξένα, προχώρησαν σε δραστική μείωση του κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι απώλειες στο ΧΑ διευρύνθηκαν μετά την απάντηση στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα καταρρίψει τυχόν πυραύλους που θα εκτοξευθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις εναντίον συριακών στόχων, που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία, «ότι θα έρθουν, ωραίοι και καινούριοι και ‘έξυπνοι’ πύραυλοι. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι με ένα ζώο που σκοτώνει τους ανθρώπους του με χημικά και το απολαμβάνει!», ανέφερε στο tweet του.

Μετά το tweet του Trump, και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν τις απώλειες τους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες στον γερμανικό DAX 30. Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,7%.

Πτώση και στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Επίσης, στην Ελλάδα ο γεωπολιτικός κίνδυνος βρίσκεται και σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του Αιγαίου, με την τουρκική πλευρά να εντείνει την προκλητικότητά της με ορατό τον κίνδυνο “ατυχήματος”. Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς κυκλοφορούν περίεργα σενάρια περί χτυπήματος ελληνικού πλοίου στο Αιγαίο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Eurobank και Εθνική, δύο μετοχές που είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες ημέρες έκλεισαν με απώλειες 4,68% και 4,13% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -3,93%.

Άνω του 2% ήταν η πτώση των ΕΕΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, AlphaBank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Λάμδα και ΟΤΕ, με την Jumbo να “αποφεύγει” στο τέλος το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας αμετάβλητη.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ΕΥΔΑΠ και Σαράντης ενισχύθηκαν κατά 1,20% και 1,43% αντίστοιχα.

 Με ένα ράλι ανόδου στις δημοπρασίες, ο Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 2,14%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης