Οι φόβοι για εμπόριο και παγκόσμια οικονομία έριξαν τις ευρωαγορές

Οι φόβοι για εμπόριο και παγκόσμια οικονομία έριξαν τις ευρωαγορές

Στο "κόκκινο" έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,54%, με τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, που υποχώρησε 2,19%, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων Πεκίνου - Ουάσινγκτον. 

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,05% στις 10.906,77 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,48% στις 4.961,64 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 7.071,75 μονάδες.

Οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών εξανεμίστηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι πριν την 1η Μαρτίου,  οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο.

Τον προβληματισμό εντείνουν και οι αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στο να απαγορεύσει κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στα αμερικανικά ασύρματα δίκτυα. 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται. 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, 19:07