Στο “κόκκινο” έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς και για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,54%, με τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, που υποχώρησε 2,19%, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων Πεκίνου – Ουάσινγκτον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,05% στις 10.906,77 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,48% στις 4.961,64 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 7.071,75 μονάδες.

Οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών εξανεμίστηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι πριν την 1η Μαρτίου,  οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο.

Τον προβληματισμό εντείνουν και οι αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στο να απαγορεύσει κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στα αμερικανικά ασύρματα δίκτυα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης