Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αναρριχόμενοι σε νέα ιστορικά υψηλά και ευρισκόμενοι σε τροχιά να τερματίσουν την πρώτη εβδομάδα του έτους με κέρδη, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 31.058,62 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,35% στις 3.817,29 μονάδες, Οι με τους κλάδους των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της ενέργειας να οδηγούν τα κέρδη, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,73% στις 13.163,28 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι καταγράφοντας νέα ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα παρά την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ουάσινγκτον καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δρομολογήσει σύντομα ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Οι Δημοκρατικοί, μετά την Βουλή των Αντιπροσώπων, ελέγχουν πλέον και τη Γερουσία, μετά την πανηγυρική επικράτησή τους στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση Μπάιντεν να νομοθετήσει άμεσα ένα δημοσιονομικό πακέτο για την στήριξη της οικονομίας. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν έχει εξάλλου δεσμευτεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα τόνωσης αναμένεται να παράσχουν σημαντική υποστήριξη στα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να περιορίζει τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό κλίμα ενισχύουν και οι διαβεβαιώσεις του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις τους που οδήγησαν στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Με βίντεο στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ καταδίκασε τις πρωτοφανείς σκηνές βίας της Τετάρτης, στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του διέκοψαν τις εργασίες επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Την αγοραστική διάθεση, ωστόσο, φρενάρουν σε έναν βαθμό τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία έχασε 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας ένα σερί επτά μηνων ανάπτυξης της αγοράς εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7%.

Παρότι, το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας ότι η οικονομία πρόσθεσε 336.000 θέσεις εργασίας από 245.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει την αμερικανική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, υποδηλώνοντας ότι θα απαιτηθεί ακόμα πολύ χρόνος μέχρι την επιστροφή σε πιο κανονικόύς ρυθμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης