Παρά τις αρχικές προσπάθειες ανάκαμψης, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άντεξε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, που εισερχόμενοι στο σημερινό Eurogroup απέκλεισαν κάθε πιθανότητα ρύθμισης του χρέους σήμερα.

Έτσι, μετά το πρώτο τρίωρο άρχισε πάλι να καταγράφει απώλειες, ακολουθώντας το γνωστό… μοτίβο του τελευταίου διαστήματος, όπου οι πωλητές κάνουν την εμφάνισή τους κοντά στα μέσα της συνεδρίασης και αφήνουν τους αγοραστές στο περιθώριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 O Γενικός Δείκτης ο οποίος έφτασε να σημειώνει κέρδη 1,16% και τις 794 μονάδες υποχώρησε “βίαια” προς τις 770,89 μονάδες κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 1,79%, ενώ ο τζίρος να κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,52% στις 2029,14 μονάδες, ενώ στο -3,44% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης και στις 852,24 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές μετατράπηκαν και πάλι σε στόχους των πωλητών, με την Τράπεζα Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να σημειώνει πτώση 5,11% στα 2,6 ευρώ. Στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες οι απώλειες κινήθηκαν κοντά στο 3%, με την Εθνική να κλείνει στο -2,64% και τα 0,2726 ευρώ, την Alpha Bank στο -3,32% και τα 1,8900 ευρώ και την Eurobank στο -3,79% και τα 0,8888 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν – εκτός από την Folli Follie – οι ΔΕΗ(-3,35%), η Βιοχάλκο (-3,76%), η Lamda Development (-3,33%) και η ΑΔΜΗΕ (-2,27%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν η μετοχής της Σαράντης με κέρδη 4,26%, ο ΟΤΕ με άνοδο 0,28%, η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 0,97%, η Μυτιληναίος στο +0,11% και η Jumbo στο +0,57%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν ήρθαν και οι πρώτες δηλώσεις από τους υπουργούς των Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, όπου λίγο-πολύ ξεκαθάρισαν ότι τόσο το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παραμένουν άλυτα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πωλητών στις τραπεζικές μετοχές, ενώ και η Folli Follie έγινε στόχος νέων ισχυρών ρευστοποιήσεων οι οποίες έστειλαν τη μετοχή στο -24,88% και τα 4,8 ευρώ.

Η πτώση κατά σχεδόν 70% από τις 3 Μαΐου και η οποία επιδεινώθηκε λόγω και της υποβάθμισής της από την MSCI, δεν φαίνεται να μπορεί να ανακοπεί καθώς η αγορά θεωρεί πως η εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει πειστικές απαντήσεις στους ισχυρισμούς του QCM, ούτε έχει αναδείξει τα λάθη που έχουν εντοπιστεί σε ορισμένους από τους υπολογισμούς του fund, γεγονός που μεγεθύνει την αβεβαιότητα γύρω από την εισηγμένη.

Σημαντική αρνητική επίδραση στην αγορά είχε και η πτωτική κίνηση στην Wall Street όταν και έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακυρώνει την προγραμματισμένη σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Το έντονο ράλι των ελληνικών ομολόγων δεν κατάφερε να προσφέρει στηρίξεις στην αγορά, παρά τις θετικές διαθέσεις των επενδυτών σήμερα σε αυτά τα ελληνικά assets. Οι αγοραστές επέστρεψαν στα ελληνικά ομόλογα μετά και την βελτίωση του κλίματος στους ιταλικούς κρατικούς τίτλους λόγω της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που πήρε ο Κόντε.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3,88% και στο 4,211%, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν την ιταλική πολιτική κρίση, οι απόδοση στα 5ετή υποχώρησε στο 3,201% με πτώση της τάξης του 7,14% από χθες, ενώ και στο 7ετές ομόλογο σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,7%.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec., η στροφή των διεθνών επενδυτών προς ποιοτικά, θεωρούμενα ως low-risk assets, όπως το γερμανικό δεκαετές ομόλογο, απεικονίζει ανάγλυφα τη διάθεση ανάληψης χαμηλότερων επενδυτικών κινδύνων από την επικρατούσα πλειοψηφία.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει λειτουργήσει ως ένας εκ των ηγετών της πτώσης, με τον Μάιο να έχει δημιουργήσει – μέχρι σήμερα – ένα μεγάλο «κόκκινο κηροπήγιο», το δεύτερο μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας. Κοιτώντας το γράφημα τιμών με αφετηρία το πολυετές χαμηλό του 2016, είναι εμφανές ότι ο Δείκτης δεν απέχει πολύ από το να δοκιμάσει και ίσως να παραβιάσει την ανοδική γραμμή τάσης της συγκεκριμένης περιόδου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που βρίσκεται στην περιοχή των 812 μονάδων. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 780 και στις 767 μονάδες και αντιστάσεις στις 812 και 828 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης