Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν σήμερα μέρος από τις χθεσινές βαριές απώλειες, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και οι εκτιμήσεις για περισσότερα μέτρα στήριξης περιόρισαν τις ανησυχίες για το οικονομικό πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 2,7%. Χθες ο δείκτης σημείωσε βουτιά 7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 3,6%, καθώς η τιμή του αργού ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, σημειώνοντας νωρίτερα άνοδο 5%.

Η ανάκαμψη ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές στήριξαν τις ελπίδες τους στις συντονισμένες ενέργειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο για να αμβλυνθεί το πλήγμα από την επιδημία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες ένα «σημαντικό» βήμα και δήλωσε ότι θα συζητήσει μια πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την Ιταλία να τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα, η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Βερολίνο μπορεί να σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Οι ιταλικές τράπεζες, που χθες καταποντίστηκαν με πτώση 12%, ενισχύθηκαν σήμερα κατά 3%.

Το χθεσινό κραχ στις αγορές πετρελαίου ύστερα από τον πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ήρθε να προστεθεί στους φόβους για περαιτέρω πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη, που έχει ήδη κλονιστεί από τον αντίκτυπο της επιδημίας.

Ο δείκτης STOXX 600 κινείται σε επίπεδα κατά 19,5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης