Σε βαθύ κόκκινο παρέμειναν μέχρι τέλους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις ήδη σοβαρά τραυματισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά. Το κλίμα επιδείνωσε η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Meng Wanzhou για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε πάνω από 3,3% διολισθαίνοντας στις 342 μονάδες, ήτοι σε χαμηλό 2 ετών. Ήταν η χειρότερη πτώση για τον δείκτη από το Brexit.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε βουτιά 3,48% στις 10.810 μονάδες, κλείνοντας σε περιοχή bear market. Πλέον κινείται 21% χαμηλότερα από το υψηλό του στα τέλη Ιανουαρίου. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 3,31% στις 4.780 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 3,15% στις 6.704 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 3,54%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 2,75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη της Meng Wanzhou, η οποία είναι η κόρη και πιθανή διάδοχος του ιδρυτή της Huawei Technologies, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κινεζικών αρχών, πυροδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να εμπλακούν σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης. Δεν είναι ξεκάθαρο τι στοιχεία έχουν οι αμερικανικές αρχές ή αν η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να υιοθετήσει και νέα μέτρα κατά της Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν τις εχθροπραξίες στο εμπόριο για μια περίοδο 90 ημερών.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι θα “εφαρμόσει άμεσα” την ανακωχή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει με τα μέτρα που αφορούν αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια και τα οχήματα.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν στη συνέχεια τα θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, το πλαίσιο συνεργασίας σε διάφορες τεχνολογίες, την πρόσβαση στις αγορές και άλλα ζητήματα, όπως σημείωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης