Διέκοψαν το ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ιταλικό χρηματιστήριο να παρασύρει πτωτικά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στη Βρετανία αντίθετα, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά καθώς η στερλίνα υποχώρησε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,1%, στις 391,97 μονάδες. Την Τετάρτη είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι ιταλικές μετοχές γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει στο -1% και τις 24.033 μονάδες. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε να ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,934%, σύμφωνα με την Tradeweb.

Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να στείλουν σήμα ότι οι επενδυτές γίνονται πιο νευρικοί για τα δημόσια οικονομικά της χώρας και συνεπώς απαιτούν υψηλότερο risk premium για να αγοράσουν τα ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,62% στις 13.022 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,2% στις 5.545 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,50% στις 7.700 μονάδες.

Η Ιταλία υποαπέδωσε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του λαϊκιστικού κόμματος Κίνημα Πέντε Αστέρων βρέθηκαν πιο κοντά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δίνοντας δυνητικά τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο άνω των δύο μηνών.

Ένας τέτοιος συνασπισμός θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες συμμαχίες ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, κάτι που τροφοδοτεί φόβους για αναστάτωση στις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διατάραξη της ιταλικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης