Αρνητικά αναμένεται να κινηθούν με την έναρξη των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με βάση την κίνηση των futures, ακολουθώντας την γενική τάση στις διεθνείς αγορές, όπως αυτή καταγράφεται σε Ασία και Ευρώπη.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν πτώση 170 μονάδων, εκείνα του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν κατά 60 μονάδες, ενώ τα futures του ευρύτερου δείκτη S&P 500 εμφανίζουν επίσης απώλειες 13,50 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να κρατά τους επενδυτές σε κατάσταση νευρικότητας, ενώ το κλίμα αναταραχής ενέτεινε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή ελέγχων στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, με γνώση του ζητήματος, δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συντάσσει προσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύσει σε εταιρείες που στο μετοχικό τους κεφάλαιο υπάρχει κινεζική συμμετοχή μεγαλύτερη του 25% να αγοράζουν αμερικανικές εταιρείες «βιομηχανικά σημαντικής τεχνολογίας».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε “διπλά μηνύματα” μέσω Twitter, ζητώντας ουσιαστικά από φίλους και εχθρούς την κατάργηση όλων των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, αλλιώς η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο κύκλο δασμολογικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ ζήτησε από τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου να συντάξει λίστα με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων για πιθανή επιβολή δασμών ύψους 10%., ενώ ζήτησε από την Ευρώπη την κατάργηση των δασμών στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα, απειλώντας με δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ, καθώς και οι κινεζικές εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν συνακόλουθα οι μετοχές με τη μεγαλύτερη “κίνηση” στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η Advanced Micro Devices σημειώνει απώλειες 0,4%, ενώ η μετοχή της Alibaba υποχωρεί κατά 1,7%.

Μεταξύ των μετοχών που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη στις προσυνεδριακές συναλλαγές είναι εκείνη της Campbell Soup, που σημειώνει άλμα 6,2%, μετά από τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ της New York Post που εμφανίζει την Kraft Heinz να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει την εταιρεία.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν στις κινήσεις τους την απόφαση των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, την Παρασκευή.

Στα μάκρο της ημέρας, έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να αποτυπώνει αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών κατά 1,5%, στις 667.000 τον Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης