Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς το επενδυτικό κλίμα βαραίνει η περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας στην Ευρώπη με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ, επισκιάζοντας την πρόσφατη πρόοδο στο μέτωπο των εμβολίων.

Η επιφυλακτικότητα στις αγορές έχει επιστρέψει μετά το ράλι της Δευτέρας που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά στον απόηχο της ανακοίνωσης της Moderna ότι το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμφάνισε αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 94%. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των Pfizer-BioNTech για το δικό τους εμβόλιο που εμφανίζει αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η διανομή των εμβολίων σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι ακόμη πολλούς μήνες μακριά.

Στο διάστημα αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση ισορροπώντας μεταξύ των αυστηρών περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και των μέτρων στήριξης προκειμένου να μην καταρρεύσουν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 χάνει 0,4% στις 387,36 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,3% στις 13.097,92 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,5% στις 5.455,79 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,6% στις 6.329,70 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 χάνει 0,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης