Ήπια κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα επενδυτικής επιφυλακτικότητας που δημιουργήθηκε εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve.

Η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα, με τις αγορές να προεξοφλούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή θα είναι η δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα που στα τέλη του Ιουλίου είχε κόψει κατά 25 μ.β. τα επιτόκια της.

Την επενδυτική προσοχή θα συγκεντρώσουν επίσης οι οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 389,841 μονάδες. Στους κερδισμένους της ημέρας ήταν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επενδυτική προσοχή παρέμεινε στραμμένη στις τιμές του πετρελαίου οι οποίες παραμένουν σε αρνητικό έδαφος μετά την κατρακύλα της Τρίτης στον απόηχο της ανακοίνωσης της Σαουδικής Αραβίας ότι η παραγωγή πετρελαίου θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μέχρι το τέλος του μήνα.

Τις ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, διαβεβαιώνοντας τις παγκόσμιες αγορές ότι η συνολική παραγωγή θα επιστρέψει στα 11 εκατ. βαρέλια πριν το τέλος του μήνα μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης στη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας της χώρας και σε ένα πετρελαϊκό πεδίο το Σάββατο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι επιθέσεις έθεσαν εκτός συστήματος πάνω από το μισό της παραγωγής, ήτοι περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στους επιμέρους δείκτες  γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,14% στις 12.389 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,09% στις 5.620 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.314 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,67%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,31%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο 2,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 0,9%, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχώρισε η μετοχή της γαλλικής EDF με κέρδη άνω του 3%. Η κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση κοινής ωφέλειας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κάποιον από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στη συγκόλληση των γεννητριών ατμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης