Επιφυλακτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι προσπαθούν να αποτιμήσουν τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε λιγότερες από τις αναμενόμενες νέες θέσεις απασχόλησης τον Αύγουστο, εν αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, αργότερα σήμερα, με την ελπίδα ότι θα δώσει κάποια πιο σαφή σημάδια για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,14% ή 36,62 μονάδες στις 26.764 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει οριακά κέρδη 0,06 % στις 2.977 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 0,11% χαμηλότερα, στις 8,108 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο Dow παραμένει 2,3% χαμηλότερα από το υψηλό των 27.359,16 μονάδων σε κλείσιμο που σημείωσε στις 15 Ιουλίου, ο S&P 500 υπολείπεται περίπου 1,7% από το ιστορικό υψηλό των 3.025, 86 μονάδων της 26ης Ιουλίου, ενώ ο Nasdaq απέχει 2,6% από το υψηλό της 26ης Ιουλίου των 8.330,21 μονάδων.

Τον τόνο στην αγορά σήμερα δίνουν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας τον Αύγουστο, που έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε λιγότερες θέσεις από αυτές που αναμένονταν, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 130.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, λιγότερες δηλαδή από τις 173.000 θέσεις που ανεμέναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch αλλά και από τις 159.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παραμένοντας κοντά σε χαμηλό 50 ετών, ενώ το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 3,2% από τον Αύγουστο του 2018. Συνολικά η αγορά εργασίας κινήθηκε σε ελαφρώς ασθενέστερο mood από ό,τι αναμενόταν, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία χάνει momentum.

«Θεωρώ ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν θετικά τα στοιχεία καθώς ενισχύουν την εκτίμηση ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της στην επικείμενη συνεδρίαση, ενώ θα αποθαρρύνουν την κυβέρνηση Τραμπ να κλιμακώσει την ένταση στο εμπορικό μέτωπο τη στιγμή που η αγορά εργασίας εξασθενεί», σημειώνει ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικής στrατηγικής της State Street Global Advisors.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι δίνουν πιθανότητες 93,5% να μειώσει η FOMC τα επιτόκια κατά 0,25%, και πιθανότητες μόλις 6,5% να τα διατηρήσει στο τρέχον εύρος του 2%-2,5%.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία που θα δώσει ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, ελπίζοντας να αντλήσουν από τα σχόλιά του πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε χαλάρωση προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη εκτός των συνόρων αλλά και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που απειλεί την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, μετά την πρόοδο που διαφάνηκε εχθές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων ότι οι δύο πλευρές θα επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου με στόχο την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης