Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell για νέες ενδείξεις όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι προσδοκίες για μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ οδήγησε σε ράλι τις μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα, με τον δείκτη S&P 500 να σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επιβεβαίωσε αυτές τις προσδοκίες με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εάν διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας υποχωρούν.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί. Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα νωρίς για να αποφασίσει η Fed μία μείωση των επιτοκίων.

Ο Powell αναμένεται να μιλήσει αργότερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Council on Foreign Relations (Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις), όπου και θα σχολιάσει τόσο το παγκόσμιο οικονομικό outlook, όσο και τη -συνδεόμενη με αυτό- πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 46,80 μονάδες (-0,18%) στις 26.684,87 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 5,92 μονάδες (-0,20%) στις 2.939,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 22,08 μονάδες (-0,28%) στις 7.983,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η McDonald’s Corp. στα 205,89 δολ. με άνοδο 1,97 δολ. ή σε ποσοστό 0,97% και ακολουθούν Pfizer στα 44,15 δολ. με άνοδο 0,89% και η Johnson & Johnson με κέρδη 0,87% στα 144,35 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Goldman Sachs Group (-1,44%), η Microsoft (-1,22%) και η Caterpillar (-1,18%).

Οι επενδυτές περιμένουν ταυτόχρονα την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία με την ελπίδα οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν να μην δρομολογήσουν και νέους δασμούς και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την αντιπρόεδρο Liu He ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν ταυτόχρονα την ένταση στη Μέση Ανατολή, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν να οδηγεί κοντά σε υψηλό έξι ετών τον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους δασμούς στο Ιράν έκλεισε οριστικά την πόρτα στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Το Ιράν κατέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα ένα αμερικανικό drone κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Ισλαμική Δημοκρατία για επιθέσεις σε τάνκερ στην περιοχή, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις οι μετοχές της Allergan PLC σημειώνουν άλμα 27% μετά την ανακοίνωση της AbbVie Inc. ότι συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της φαρμακευτικής εταιρείας σε μια συμφωνία αξίας 63 δισ. δολ.

Στον αντίποδα οι μετοχές της AbbVie υποχωρούν 13,8%.

Ισχυρά κέρδη 2% σημειώνει και ο τίτλος της κατασκευαστικής Lennar Corp. μετά την ανακοίνωση κερδών και εσόδων για το β΄ τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης