Ανοδικά κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη τους, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα 4ου τριμήνου που άρχισαν να ανακοινώνονται.

Ωστόσο, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αν και σε θετικό έδαφος αυτή τη στιγμή, ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση υπό πίεση, καθώς οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Facebook στην κεντρική ροή αναρτήσεων της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (news feed) ανάγκασαν τη μετοχή της εταιρείας σε “βουτιά” άνω του 4% αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς αναμένεται να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη άνω του 1%.
Ο Dow Jones ξεκίνησε την συνεδρίαση 100 μονάδες υψηλότερα και αυτή τη στιγμή κινείται στις 25.717,44 μονάδες, ενισχυμένος κατά 161,22 μονάδες ή σε ποσοστό 0,63%.
Σε θετικό βηματισμό βρίσκεται και ο ευρύτερος S&P 500, στις 2.775,49 μονάδες (+9,42 μονάδες, ή 0,34%). Ο Nasdaq εμφανίζει ήπια κέρδη της τάξης των 11,29 μονάδων ή 0,16% στις 7.219,38 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα αποτελέσματα της JPMorgan και της Wells Fargo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα κέρδη δ΄ τριμήνου της JP Morgan Chase & Co, κατέγραψαν πτώση 37%, καθώς οι εφάπαξ χρεώσεις από το νέο φορολογικό νόμο είχαν αρνητική επίδραση στα κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με βάση τα assets.

Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 4,23 δισ. δολαρίων ή 1,07 δολαρίων ανά μετοχή. Εάν αφαιρεθεί το κόστος των 2,4 δισ. δολαρίων από το φορολογικό νόμο και άλλα έκτακτα, τα κέρδη διαμορφώνονται στα 6,7 δισ. δολάρια ή 1,76 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή της αυτή τη στιγμή βρίσκεται 0,99% υψηλότερα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κέρδη 1,69 δολαρίων ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα, τα κέρδη ανά μετοχή αναμενόταν στα 1,16 δολάρια.

Στο μεταξύ κατά 0,6% σχεδόν υποχωρεί αυτή τη στιγμή η μετοχή της Wells Fargo, μετά τα χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη δ’ τριμήνου της τράπεζας.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 6,25 δις. δολάρια ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο έναντι 5,27 δις. δολαρίων ή 96 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, τα έσοδα της Wells Fargo υποχώρησαν στα 22,05 δις. δολάρια από 22,24 δισ. δολάρια το περυσινό δ’ τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη τράπεζας στα 22,45 δισ. δολάρια ή 1,26 δολάρια ανά μετοχή.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο τον 4ο διαδοχικό μήνα ανόδου, ενισχυμένες κατά 0,4%.

Η αύξηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Marketwatch και την τοποθετούσαν στο 0,5%, ωστόσο οι πωλήσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά.

Εξαιρώντας τα αυτοκίνητα και την βενζίνη, οι πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα.

Στο μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Δεκέμβριο, με τα 4/5 της αύξησης να συνδέονται με το κόστος κατοικιών. Η αύξηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Marketwatch.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης