Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διορίσει τον Χακάν Ατίλα, ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Halkbank που είχε φυλακισθεί στις ΗΠΑ, διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο η EBRD έχει μεγάλο ποσοστό μετοχών.

Στον Ατίλα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 32 μηνών στις ΗΠΑ μετά την καταδίκη του για βοήθεια στο Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Την περίοδο εκείνη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε την υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ατίλα απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην Τουρκία νωρίτερα φέτος και χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Ερντογάν, τον διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου.

«Δεν μας συμβουλεύτηκαν και δεν το στηρίζουμε», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της EBRD, Τζόναθαν Τσαρλς. Η EBRD έχει μερίδιο 10% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ασκεί πίεση εδώ και χρόνια να προχωρήσει αυτό σε μία δημόσια προσφορά μετοχών.

Η Halkbank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας, δεν έχει φύγει από το ραντάρ των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι έλαβε μέρος σε ένα σχήμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική τράπεζα απέρριψε τις κατηγορίες ως μέρος ευρύτερων αμερικανικών κυρώσεων για την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, ενώ ο Ερντογάν τις χαρακτήρισε ένα «παράνομο, κακό» βήμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης