Διευρύνουν τις απώλειες τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο twitter για πυραυλική επίθεση στη Συρία.

«Η Ρωσιά δεσμεύεται να καταρρίψει να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εκτοξευτούν κατά της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, διότι θα έρθουν, ωραίοι και καινούριοι και “έξυπνοι” πύραυλοι. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι με ένα ζώο που σκοτώνει τους ανθρώπους του με χημικά και το απολαμβάνει!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,8% στις 375,47 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 χάνει 1,1% στις 12.265,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,7% στις 5.269,10 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 7.251,58 μονάδες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για την ανάληψη δράσης μετά την επίθεση στην πόλη Ντούμα με χημικά όπλα, όπως καταγγέλλουν αντικαθεστωτικοί. Η Ρωσία από την πλευρά της άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο σχέδιο των ΗΠΑ που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού για να εξεταστεί η φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προς τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πτήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες 72 ώρες, λόγω πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στο εμπόριο. Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping μιλώντας στο Boao Forum επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης στην περαιτέρω οικονομική απελευθέρωση, ενώ υποσχέθηκε να βελτιώσει το πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και να ενισχύσει την πρόσβαση των ξένων εταιρειών στον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ καλωσόρισε τις δηλώσεις αυτές σημειώνοντας σε ανάρτηση του στο twitter ότι “μαζί θα σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο”. Η διαφαινόμενη διάθεση προσέγγισης των δύο πλευρών οδήγησε σε ράλι άνω των 400 μονάδων των βιομηχανικό Dow Jones χθες στη Wall Street.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Tesco PLC σημειώνουν άλμα άνω του 5% μετά την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ότι θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Ισχυρά κέρδη 4% σημειώνει και ο τίτλος της Deutsche Telekom εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι αμερικανικές Sprint Corp. και T-Mobile US Inc. έχουν ξαναρχίσει τις συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ελέγχει την T-Mobile.

Άνοδο 1,8% σημειώνει από την πλευρά της η Air France-KLM μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι έχει προσκαλέσει τα σωματεία για διαπραγματεύσεις από την Πέμπτη με στόχο να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης