Σε χαμηλό δύο εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αφού η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα με το ερώτημα παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνοντας τις πιθανότητες παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας την ώρα που κλιμακώνονται εκ νέου οι εντάσεις στο εμπόριο.

Τις γεωπολιτικές εντάσεις επέτεινε η αβεβαιότητα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρανόμως ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στερλίνα υποχώρησε περίπου κατά 1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τα τέλη Ιουλίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε κατά 0,4%, καταγράφοντας πτώση για τέταρτη συνεχή ημέρα – το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τα τέλη Ιουλίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,4%, λόγω των μετοχών τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 1,5% ενώ το γερμανικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 1,2%. Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 1%.

Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,3%.

Το ελβετικό φράγκο που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0845 φράγκο. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2377 δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης