Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι τιμές πετρελαίου και το ευρώ κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς η προοπτική νέου lockdown λόγω της Covid-19 στη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης επισκίασε εκ νέου την παγκόσμια οικονομία.

Οι αγορές βρέθηκαν σε περιδίνηση ύστερα από την είδηση ότι η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επιβάλλει εκ νέου πλήρες lockdown για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κρουσμάτων και ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει το ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση ενός lockdown, που θα αφορά και τους εμβολιασμένους.

«Ένα ολικό lockdown για τη Γερμανία θα είναι εξαιρετικά κακή είδηση για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Λούντοβιτς Κόλιν, διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Vontobel. «Είναι ακριβώς αυτό που είδαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αυτή της χρονιάς σε μέρη του κόσμου όπου το Δέλτα είχε εξαπλωθεί, (η COVID-19) επέστρεψε και επιβραδύνει και πάλι την ανάκαμψη».

Η είδηση τροφοδότησε το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5%, το ευρώ υποχώρησε στο 1,1283 δολάριο. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά 5-6 μονάδων βάσης ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη.

Ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση περίπου 0,25%, οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Στη συνέχεια οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στις αγορές διεθνώς, με τα futures στη Wall Street να κινούνται πτωτικά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης