Ανοδικά κινείται η Wall Street την Παρασκευή, με τους δείκτες να επιδιώκουν να κλείσουν θετικά την εβδομάδα και με τον S&P 500 σε τροχιά για ένα ακόμη ρεκόρ σε κλείσιμο, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Την Πέμπτη, οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο κατά 0,5% και να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό, τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,1% και τον τεχνολογικό Nasdaq να προσθέτει 0,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό κλίμα παραμένει και σήμερα στην αγορά, παρότι η χθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό, έδειξε ότι ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008 καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά το +0,8% του Απριλίου, καταγράφοντας την υψηλότερη του από το 2009.

Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,7%, επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,5% τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και του δομικού δείκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία, οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών θα είναι πρόσκαιρη καθώς οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον βοηθά και η αντίδραση της αγοράς ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,47% εχθές για να πέσει κάτω από το 1,45% σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές βλέπουν θετικά την προσπάθεια μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών -πέντε Δημοκρατικών και πέντε Ρεπουμπλικανών- να προωθήσουν ένα σχέδιο δαπανών ύψους 579 δισ. δολάρια για υποδομές, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πακέτο σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,18% και κινείται στις 34.529,46 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,14% και διαμορφώνεται στις 4.245,20 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στις 14.043,81 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,17%.

Μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, ο Dow Jones γράφει απώλειες 0,8%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2% και ο Nasdaq προσθέτει 1,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης