Η στήριξη προς το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Boerse Κάρστεν Κένγκετερ εντός του εποπτικού συμβουλίου της εταιρίας αποδυναμώνεται καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με τις κατηγορίες για αθέμιτη χρηματιστηριακή συναλλαγή βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading), σύμφωνα με άτομο με γνώση της υπόθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο της εταιρίας, η οποία έχει τη διαχείριση του γερμανικού χρηματιστηρίου, συμφώνησε να καταβάλει υψηλό πρόστιμο για το ρόλο του σε μια αμφισβητούμενη αγορά μετοχών από τον Κένγκετερ προκειμένου να δοθεί τέλος στις έρευνες της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης.
Εξοργισμένοι εμφανίστηκαν και κάποιοι μέτοχοι όταν ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα το κόστος του διακανονισμούΩστόσο, ένα στέλεχος του 12μελούς συμβουλίου καταψήφισε τον διακανονισμό των 10,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε η πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι τον υπερψήφισαν, διατηρώντας, ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις για τον Κένγκετερ, πρόσθεσε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Την Πέμπτη, συνεδριάζει εκ νέου το συμβούλιο, αυτή τη φορά για να βρει τρόπους να ορίσει πλαφόν στις αποδοχές του Κένγκετερ, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος – μια ακόμα ένδειξη πίεσης προς το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου.

Εκπρόσωπος της Deutsche Boerse αρνήθηκε να σχολιάσει για την ψηφοφορία που έγινε την περασμένη εβδομάδα ή την ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης. Πρόσθεσε ότι η πίεση στον Κένγκετερ να παραιτηθεί είναι “απλά εικασίες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κένγκετερ τελεί υπό έρευνα από τον Φεβρουάριο, όταν οι εισαγγελείς έκαναν έφοδο στο γραφείο και το διαμέρισμά του αναφορικά με την αγορά από τον ίδιο μετοχών της Deutsche Boerse αξίας 4,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αφορούσε τις αποδοχές της διοίκησης.

Η αγορά έγινε δύο μήνες πριν ανακοινώσει η Deutsche Boerse ότι βρίσκεται σε συζητήσεις συγχώνευσης με την London Stock Exchange, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τις μετοχές της γερμανικής επιχείρησης.

Οι συζητήσεις στη συνέχεια κατέρρευσαν, αλλά οι εισαγγελείς ήθελαν να μάθουν εάν ο Κένγκετερ γνώριζε την πιθανή συμφωνία όταν αγόρασε τις μετοχές, το οποίο μπορεί να συνιστά αθέμιτη χρηματιστηριακή συναλλαγή με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες (insider trading).

Ο ίδιος αρνείται την όποια παρατυπία. Ωστόσο, η κριτική σε βάρος του 50χρονου υψηλόβαθμου στελέχους, που είχε ήδη αρχίσει να παίρνει διαστάσεις μετά την αποτυχημένη έκβαση της συμφωνίας με το LSE, κλιμακώνεται περαιτέρω καθώς τραβούν σε μάκρος οι έρευνες, σύμφωνα με δηλώσεις επενδυτών, στελεχών ρυθμιστικών αρχών και εργαζομένων της Deutsche Boerse.

«Δεν μπορούμε να θυμηθούμε να έγινε ποτέ τόσο σοβαρή ζημιά στη φήμη στη μακρά ιστορία της εταιρίας», ανέφερε το συμβούλιο εργαζομένων του ομίλου σε εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Εξοργισμένοι εμφανίστηκαν και κάποιοι μέτοχοι όταν ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα το κόστος του διακανονισμού. Αυτού του είδους η κριτική αρχίζει να διαβρώνει τη στήριξη για την παραμονή του Κένγκετερ στο τιμόνι της εταιρίας, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι πυρά δέχεται και ο πρόεδρος Χόακιμ Φάμπερ.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Boerse χαρακτήρισε τις πιέσεις προς τον Φάμπερ “απλά εικασίες”.
Το συμβόλαιο του Κένγκετερ λήγει στα τέλη Μαρτίου και το συμβούλιο διστάζει να το παρατείνει έως ότου καθαρίσει το όνομά του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να πάρει μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης