Πρώτο σε αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους αλλά και σε ό,τι αφορά στις αποδόσεις β’ τριμήνου ήρθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως παρατηρεί η Deutsche Bank στη μηνιαία ανάλυσή της για την πορεία των αγορών, παρά τον δύσκολο για τις διεθνείς μετοχές Αύγουστο, ο οποίος έστειλε κύματα αναταραχής σε όλα τα risk assets πλην των κρατικών ομολόγων και των «ασφαλών καταφυγίων», όπως ο χρυσός.

Έτσι, από το +17,6% που σημείωσε το α’ τρίμηνο, το Χ.Α. ολοκλήρωσε το β’ τρίμηνο με κέρδη 21,7% παρά τις απώλειες του Αυγούστου, φέρνοντας έτσι τις αποδόσεις του από τις αρχές του έτους στο 44,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο τριμήνου και σε ό,τι αφορά στις μετοχές, μετά το Χ.Α., στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο ρωσικός δείκτης Micex με άνοδο 13,4%, στην τρίτη θέση ήρθε ο δείκτης S&P 500 Financials με άνοδο 8%, στην τέταρτη θέση είναι ο γερμανικός DAX με κέρδη 7,6%, ακολουθεί ο Bovespra της Βραζιλίας με άνοδο 5,8% και πέμπτος έρχεται ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 με κέρδη 4,3%.

Σε επίπεδο έτους, μετά τον «πρωταθλητή» Χ.Α. ακολουθεί ο δείκτης Micex της Ρωσίας -ο οποίος ωστόσο σημειώνει τα… μισά κέρδη του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών- στο +22%, στη συνέχεια τρίτος έρχεται ο Nasdaq με άνοδο 20,9% από τις αρχές του 2019, τέταρτος είναι ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB με άνοδο 20,7% και πέμπτο έρχεται το χρηματιστήριο της Σανγκάης με άνοδο 18,4%.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως οι επιδόσεις του Χ.Α. είναι οι καλύτερες διεθνώς από τις αρχές του 2019, όχι απλά και μόνο σε επίπεδο χρηματιστηριακών δεικτών αλλά και σε επίπεδο όλων των assets από τα ομόλογα, τα εμπορεύματα μέχρι τα νομίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Χ.Α., τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλα τα assets διεθνώς έχει ο δείκτης Micex της Ρωσίας και ακολουθούν το αμερικανικό αργό, ο Nasdaq, o FTSE MIB, το ασήμι και ο χρυσός.

Σε ό,τι αφορά στα εμπορεύματα, τα μεγαλύτερη κέρδη από τις αρχές του έτους, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, καταγράφει το αμερικανικό αργό WTI με άνοδο 21,3%, ακολουθεί το ασήμι με άνοδο 18,6% και ο χρυσός με κέρδη 18,5%.

Για τις αγορές ομολόγων η Deutsche Bank επισημαίνει πως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Αυγούστου ήταν το ασταμάτητο ράλι που κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών τίτλων διεθνώς, με αποτέλεσμα τα ομόλογα που έχουν αρνητική απόδοση σήμερα να ξεπερνούν σε αξία τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισημαίνεται επίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή βλέπουν τις αποδόσεις των 10ετών τους ομολόγων να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ κάτω του 1% έχει υποχωρήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης