Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για Ευρωζώνη και Γερμανία, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα ομόλογα τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Μεγάλης Βρετανίας επισκίασαν σήμερα Τετάρτη τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται επερχόμενη παγκόσμια ύφεση και να κινούνται ανάλογα, οδηγώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κάθετη πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,68% ή 6,24 μονάδων, στις 366,74 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την μικρή ανάσα που έδωσε χθες Τρίτη η είδηση ότι οι ΗΠΑ αναβάλλουν την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, το κλίμα άλλαξε και πάλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνίστρια αυτή την φορά την Γερμανία, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση το επόμενο τρίμηνο λόγω αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό.

«Η εικόνα στο εξωτερικό παραμένει γεμάτη προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αύξησης της πιθανότητας για ένα Brexit χωρίς συμφωνίας», σχολίασε ο Iaroslav Shelepko της Barclays, προσθέτοντας ότι, «δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων, της ζοφερής εικόνας όσον αφορά τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου και της αυξανόμενης αβεβαιότητας, εκτιμούμε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο εισερχόμενη έτσι και επίσημα σε ύφεση πριν από το Brexit».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επιβράδυνση στο 0,2% εμφάνισε και η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, με την ισπανική οικονομία να αναπτύσσεται 0,5%, την γαλλική οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 0,2% και την ιταλική οικονομία να κινείται σταθεροποιητικά την εξεταζόμενη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2% ή κατά 67,31 μονάδες, στις 3.289, ενώ στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε διερυμένες απώλειες της τάξης του 2,13% ή 249 μονάδων, στις 11.500, ο γαλλικός CAC έχασε 2,08% ή 111 μονάδες, στις 5.251 και ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,45% ή κατά 105 μονάδες, στις 7.145.

Σημαντικές απώλειες και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 2,49%, στις 20.027 μονάδες, τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 1,91%, στις 8.529 και τον πορτογαλικό PSI να υποχωρεί κατά 1,55%, στις 4.750.

Φόβους γενικής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία πυροδότησε και η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, συγκεκριμένα η πτώση της απόδοσης του 10ετούς Τ-Bond να υποχωρεί κάτω από εκείνη του αντίστοιχου 2ετούς.

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων – φαινόμενο κατά το οποίο τίτλοι μικρότερης διάρκειας εμφανίζουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τίτλους μακράς λήξης – έχει συνδεθεί ιστορικά με προεόρτια επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα γερμανικά 10ετή και 30ετή υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό, ενώ το ίδιο συνέβη και με το γαλλικό 10ετές ομόλογο. Καμπύλη αντεστραμμένων αποδόσεων σημειώνεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και στη σχέση της απόδοσης του βρετανικού 2ετούς με το βρετανικό 10ετές ομόλογο.

Το κινεζικό γουάν παραμένει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, μετά τα νομισματικά “αντίποινα”΄της Κίνας κατά των ΗΠΑ για τις ανακοινώσεις Τραμπ περί νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές προ περίπου δύο εβδομάδων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε την ισοτιμία αναφοράς του γουάν στα 7,0312 γουάν ανά δολάριο, διατηρώντας το ισχυρότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο και πάλι πάνω το “ψυχολογικό” όριο των 7 γουάν ανά δολάριο, για πέμπτη συναπτή ημέρα.

Πίσω στην Ευρώπη, ο βρετανικός κατασκευαστικός όμιλος Balfour Beatty ξεχώρισε μεταξύ των μετοχών στη Γηραιά Ήπειρο σήμερα, με τη μετοχή του να σημειώνει άλμα 10%, στο υψηλότερο σημείο της από το 2002, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε.

Η μετοχή του μεταλλευτικού και εξορυκτικού κολοσσού Arcelormittal, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε κατά περίπου 8%, “σβήνοντας” τα πρόσκαιρα κέρδη που αποκόμισε χτες από την ανακοίνωση της αναβολής μέρους των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Η μετοχή της Schindler Holding υποχώρησε κατά 7,2%, καθώς η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων προβλέπει αποδυνάμωση της αγοράς το υπόλοιπο του έτους και ανακοίνωσε πτώση 2,8% στα λειτουργικά της κέρδη το α’ εξάμηνο του 2019. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, ThyssenKrupp, σημείωσε πτώση 4,5%.

Άνοδο της τάξης του 4,1% σημείωσε η μετοχή της Admiral Groupμ, καθώς η βρετανική ασφαλιστική ανακοίνωσε αύξηση 4% στα κέρδη προ φόρων της για το α’ εξάμηνο του έτους και αύξηση του μερίσματος που θα χορηγήσει στους μετόχους της.

Η μετοχή της βρετανικής Sports Direct “βυθίστηκε” κατά 10%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης