Δεν ανησυχεί για εμπορικό πόλεμο η Wall Street

Δεν ανησυχεί για εμπορικό πόλεμο η Wall Street
Με κέρδη κινείται σήμερα η Wall Street, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι αφήνουν για λίγο πίσω τους τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο μετά την επιβολή δασμών στον χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με την αιφνίδια απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Τραμπ, που συνέβαλε στο πτωτικό κλείσιμο της Τρίτης.

Ειδικότερα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, μετά και την υπογραφή των εγγράφων από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αν και Καναδάς και Μεξικό εξαιρέθηκαν, παραμένουν -αν και μετριάστηκαν- οι ανησυχίες ότι διάφορες χώρες ανά τον κόσμο μπορεί να προχωρήσουν σε αντίμετρα.

Δείκτες - Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,14% ή 36,10 μονάδες στις 25.043,13 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει επίσης άνοδο κατά 0,14% ή 3,81 μονάδες στις 2.769,12 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,10% ή 7,81 μονάδες στις 7.518,82 μονάδες.

Την Τρίτη το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως η αμερικανική κυβέρνηση του επιδιώκει να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και θα στοχεύουν τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι Αμερικάνοι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για τρίτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα στα 492 δισ. δολ. διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για άνοδο 0,3%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2%, ενώ χωρίς τα αυτοκίνητα και τα καύσιμα οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν 0,3%. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4%.

Παράλληλα, αυξήθηκαν το Φεβρουάριο οι τιμές στις πύλες των αμερικανικών εργοστασίων, σημάδι ήπιων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, χωρίς να περιλαμβάνονται τρόφιμα και ενέργεια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2014.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, 16:22