Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο βίωσαν το 2018 το χειρότερο έτος τους από την ανάφλεξη της παγκόσμιας κρίσης, αναβιώνοντας τον φόβο σε πολλούς παγκόσμιους επενδυτές για περαιτέρω πτώση τους κατά τους επόμενους μήνες, εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η όξυνση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων και τα επίμονα γεωπολιτικά ζητήματα – όπως το Brexit – υπονόμευσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η χρηματιστηριακή αγορά στην Ουκρανία (+80,39% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ), την πΓΔΜ (+30,41%, υπογραμμίζεται πως θετικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος), το Κατάρ (+20.87%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+11.75%) και τη Σ. Αραβία (+8.77%).

Στα χρηματιστήρια με αρνητικές επιδόσεις την πρώτη θέση κατέχει η Βενεζουέλα (-94.89%) και ακολουθούν η Αργεντινή (-50.2%), η Τουρκία (-43.35%, εξαιτίας των διαφωνιών του προέδρου Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα και η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ), η Κίνα (-28,64%, λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ) και το Πακιστάν (-28,07%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης