Τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών “κόβει” η Citi σε έκθεση με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2018, επικαλούμενη τα αδύναμα έσοδα από τόκους καθώς και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Στην ίδια έκθεση αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Eurobank και διατηρεί τη σύσταση των άλλων τριών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο οίκος θέτει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ, από 2,68 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση buy/high risk.
Για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνει τον στόχο στα 2,57 ευρώ, από 3,99 ευρώ, και διατηρεί σύσταση neutral/high risk, ενώ για την Εθνική Τράπεζα μειώνει στα 2,09 από 3,2 ευρώ με neutral/high risk.

Η τιμή-στόχος για την Eurobank αναπροσαρμόζεται στα 0,95 ευρώ από 1,17 ευρώ προηγουμένως και η σύσταση αναβαθμίζεται σε buy/high risk από neutral/high risk.

Στην έκθεσή της η Citi σημειώνει ότι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών κατά 58% φέτος, κατά 26% το 2019 και κατά 25% το 2020, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα πιο αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τα κέρδη και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου που θα αντικατοπτρίζει την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μας ωθεί στο να μειώσουμε τις τιμές στόχους από 19% (Eurobank) έως 36% (Τρ. Πειραιώς)», αναφέρουν οι αναλυτές.

Αναφερόμενη στις επιδόσεις των τραπεζών το α΄εξάμηνο, η Citi αναφέρει ότι μετά την ισχυρή συμπίεση στα αποτελέσματα α’ τριμήνου λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και αναδιάρθρωσης, όλες οι τράπεζες (πλην της ΕΤΕ) εμφάνισαν σημάδια σταθεροποίησης στα καθαρά έσοδα από τόκους το δεύτερο τρίμηνο.

Δεδομένης της αδύναμης εκκίνησης στο έτος, οι διοικήσεις των τραπεζών ανακοίνωσαν εκτιμήσεις για μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2018 -από 2-3% για την Eurobank έως 19% για την Εθνική.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος μείωσε τις προβλέψεις του για καθαρά έσοδα από τόκους κατά 10-13% στον επενδυτικό της ορίζοντα, το οποίο αντισταθμίζεται εν μέρει από μια μείωση 3% στα κόστη την περίοδο 2019-2020 λόγω των νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (αναμενόμενη ετήσια εξοικονόμηση κόστους από 25 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ έως 45 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς).

Κόκκινα δάνεια

Το α’ εξάμηνο του 2018 οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 5,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τους στόχους τους κατά 300 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Alpha και κατά 1,3 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Εθνικής.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα NPEs κατά 7 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

Πιστεύουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα διατηρήσουν την πίεση στις τράπεζες ώστε να εντατικοποιήσουν την εκκαθάριση του ισολογισμού τους και εκτιμούμε πως ο κλάδος θα χρειαστεί να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 36 δισ. ευρώ το 2020-2021 για να μειωθεί ο δείκτης NPE στο 15% κάτι που θα απαιτήσει ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, ορατή ανάκαμψη στην αγορά real estate και αυξημένη δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης