Η εντυπωσιακή άνοδος των παγκόσμιων αγορών θα συνεχιστεί στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς οι επενδυτές τοποθετούν ρεκόρ μετρητών στις μετοχές μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα στις αγορές το 2018, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch.

Οι επενδυτές τοποθέτησαν 23,9 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα στις παγκόσμιες μετοχές, φέρνοντας τις συνολικές εισροές των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της BofA οι οποίοι ανέλυσαν τα στοιχεία της EPFR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισροές ρεκόρ στις μετοχές αντανακλούν τη συντριπτικά αισιόδοξη άποψη των επενδυτών σχετικά με τις μετοχές, καθώς οι παγκόσμιοι δείκτες συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ρεκόρ, οδηγώντας τους να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς ανησυχούν ότι θα χάσουν το τελευταίο μέρος της bull market.

Οι εισροές κεφαλαίων της τελευταίας εβδομάδας ήταν οι έβδομες μεγαλύτερες σε μέγεθος, με 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια να τοποθετούνται σε ETF και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια. Ο εισροές στα ομόλογα άγγιξαν τα 5,2 δισ. δολ.

Τα active funds είδαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα σημάδι ότι το active investing αρχίζει να “κλέβει” έδαφος από το passive investing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν την ανάκαμψη τους από τις εκροές που υπέστησαν τον Δεκέμβριο, αντλώντας 2,2 δισ. δολάρια, ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ παρέμειναν στην κορυφή των προτιμήσεων με εισροές 6,4 δισ. δολαρίων.

Οι κυκλικοί κλάδοι εξακολούθησαν να συγκεντρώνουν τις περισσότερες τοποθετήσεις, με τις τράπεζες, την τεχνολογία και την ενέργεια να σημειώνουν τις μεγαλύτερες εισροές μεταξύ των κλάδων.

Σύμφωνα με την BofA, θέματα όπως το “πάγωμα” της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις για την NAFTA και οι τιμές πετρελαίου είναι πηγές ανησυχίας, αλλά δεν θα επηρεάσουν την bullish εικόνα των τοποθετήσεων, εκτός έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των εταιρειών ή οδηγήσουν σε εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Στα μέσα του 2017 η BofA προέβλεπε μια “μεγάλη πτώση στις αγορές τύπου Humpty Dumpty”, αλλά δεν συνεχίζει να προβλέπει μία τέτοια διόρθωση πια. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα και με το feedback που έχει από τος πελάτες της, η διόρθωση θα έλθει μόνον όταν οι προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός των μισθών και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αυξηθούν άνω του 3% και ο δείκτης S&P αγγίξει τι 3.000 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει, η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο δείκτης “Bull & Bear” έχει αυξηθεί στο 7,4 και έτσι πλησιάζει το 8, που είναι το επίπεδο στο οποίο αρχίζει να χτυπά ο συναγερμός του sell-off.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης