Πανικό και μίνι κραχ έχει προκαλέσει η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα συγκεχυμένα στοιχεία για την υψηλή μεταδοτικότητα της αλλά και την κάλυψη της από τα εμβόλια να έχει προκαλέσει συναγερμό.

Το… ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα φάνηκε από τις πρώτες πρωϊνές ώρες στις ασιατικές αγορές, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία δείχνουν τους αμερικανικούς δείκτες στο βαθύ… κόκκινο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το αρνητικό αυτό κύμα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

 Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 857,92 μονάδων (-4,57%) και 892,51 μονάδων (-0,72%).

Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξανέμισε 3 δισ. από το Χρηματιστήριο η αφρικανική μετάλλαξη Covid

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,61%, στις 2.058,55 μονάδες, ενώ στο -4,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.464,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,12%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,68%. Η βουτιά στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 9,94%.

Μίνι κραχ στις Ευρωαγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με το… αφρικανικό καλημέρα και το κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε με την πάροδο των ωρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα, όλος ο πίνακας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι στο βαθύ… κόκκινο με τις μεγάλες αγορές Λονδίνου, Φρανκφούρτης και Παρισιού να δίνουν το σήμα. Συγκεκριμένα ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,64% ο γερμανικός Dax σημειώνει σημαντική πτώση κατά 2,7%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 μετρά βαριές απώλειες ύψους 3,41%.

Σημειωτέον πως και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο με τις αποδόσεις σε μεγάλες αγορές αλλά και στην περιφέρεια να δέχονται πιέσεις.

Το γενικό sell off επηρέασε δε, ακόμη και την αγορά των crypto, όπου τα κυριότερα κρυπτονομίσματα καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικά το Bitcoin χάνει 7,95% και το Ether 10,44%.
Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Το ντόμινο που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στις οικονομίες, την παραγωγή, την κατανάλωση, την καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφερε πολύ μεγάλη πίεση και στο πετρέλαιο.

Με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών, το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη πάνω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την προ ημέρων απόφαση των ΗΠΑ και έτερων μεγάλων οικονομιών να απελευθερώσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων να έχει επιφέρει μόλις μικρή διόρθωση στις τιμές. Τελικά η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έφερε το… θαύμα της, με μια γροθιά άνω του 5% στο μαύρο χρυσό.

Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 5,11% στα 78,02 δολάρια και το αμερικανικό αργό χάνει 5,36% στα 74,19 δολάρια.

Κερδισμένος στον αντίποδα ο χρυσός, ο οποίος ανακτώντας τον ξεχασμένο, εσχάτως, ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο «σκαρφάλωσε» και πάλι πάνω το όριο των 1.800 δολαρίων. Αυτή την ώρα το πλέον πολύτιμο μέταλλο κερδίζει 1,38% στα 1.808 δολάρια την ουγγιά, στέλνοντας «σήμα» για άνοδο και σε έτερα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι (στα 23,66 δολάρια) και η πλατίνα (στα 983 δολάρια).

«Βουτιά» 900 μονάδων για Dow Jones

Οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, οδηγούν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, η οποία άνοιξε εκ νέου σήμερα καθώς παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά κατά 916,32 μονάδες ή 2,56% στις 34.888,06 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 85,96 μονάδες ή 1,83% στις 4.615,50 μονάδες. Στο μεταξύ, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 227,7 μονάδες ή 1,44% στις 15.617,60 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq σημειώνει μέχρι στιγμής απώλειες 1,3%, ενώ οι S&P 500 και Dow προσθέτουν 0,1% και περίπου 0,6% αντίστοιχα. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 25% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Οι απώλειες έρχονται μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη για μια νέα μετάλλαξη κορονοϊού  που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τον φόβο τους ότι θα μπορούσε να έχει αυξημένη αντίσταση στα εμβόλια, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης. Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες αφού εντόπισε ένα κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και ένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.

Οι μετοχές αεροπορικών καταγράφουν σημαντική πτώση, με τις μετοχές των Carnival Corp. και τη Royal Caribbean να υποχωρούν περίπου 10% η κάθε μία.

Οι United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines σημειώνουν πτώση άνω του 7% ενώ η  Boeing χάνει άνω του 6%.

Παράλληλα, υποχωρούν και οι μετοχές των τραπεζών, εν μέσω  φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μετοχές των Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup σημειώνουν πτώση άνω του 3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna ενισχύεται σε ποσοστό περίπου 20% ενώ η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο περίπου 6%.

Εν τω μεταξύ, η  Παρασκευή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της Black Friday, με τους επενδυτές να αναζητήσουν πληροφορίες για να αξιολογήσουν την καταναλωτική διάθεση στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα λόγω Blavk Friday η Wall θα κλείσιε νωρίτερα, στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης