Ασφυκτικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για περιορισμό της χρήσης των διαγραφών δανείων και για ενεργοποίηση του όπλου των πλειστηριασμών και των πωλήσεων δανείων.

«Πρέπει να μπει τέλος σε κάθε είδους άτυπη σεισάχθεια», ήταν το μήνυμα που έδωσαν στους Έλληνες τραπεζίτες τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη Μπενουά Κερέ και Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.
Η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων
Μια νέα εποχή αβεβαιότητας έχει ανατείλει. Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αυτή η εποχή έχει να κάνει με τους χειρισμούς τόσο των εποπτικών αρχών όσο και των δανειστών των ανοιχτών μετώπων του κλάδου, όπως είναι τα προβληματικά δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις.

Η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τράπεζες και εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το πώς θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να εκπληρωθεί η «προφητεία» του ΔΝΤ
Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2017 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Οι ανεπαρκείς επιδόσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θέτουν το σύστημα σε συναγερμό, ο οποίος όμως επικαλύπτεται από την ανοιχτή και θορυβώδη κόντρα ΕΚΤ και Κομισιόν με το ΔΝΤ και την πάγια θέση του περί της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «πρώτο μεγάλο θόρυβο» προκάλεσε στην Αθήνα το Χρηματιστήριο, που σπάζοντας όλα τα σημεία στήριξης ήρε την εμπιστοσύνη του κυρίως, στις Τράπεζες. Οι επενδυτές «ξεφορτώνουν» με ρυθμό που δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί, χωρίς θετικά νέα από την Ευρώπη.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τράπεζες και εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το πώς θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να εκπληρωθεί η «προφητεία» του ΔΝΤ, ανακόπτοντας τη φορά εξελίξεων που δρομολογούν τα “αργά” και ανεπαρκή αποτελέσματα στο μέτωπο της μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

«Βόμβα» αργά το απόγευμα από το Ταμείο

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, «καθώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν», αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με τις τράπεζες, συνέδεσε το αίτημα του Ταμείου για νέα αξιολόγηση ποιότητας παγίων (Asset Quality Review – AQR) με την ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του μνημονίου του, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου. Άφησε επίσης σε εκκρεμότητα την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde στην Αθήνα και επανέλαβε πολλάκις την πρόθεση για στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως είπε «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν” όμως συμπλήρωσε πως “αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα».

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη πλήξει τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήδη μετρά απώλειες που ξεπερνούν το 7%, την ώρα που ο γενικός δείκτης έχει ελέγξει την πτώση του πέριξ του -2,4%.
Μάλιστα, στο διάστημα αυτό της διόρθωσης, οι τεχνικές στηρίξεις έχουν καταρριφθεί ή απειληθεί.

Το «πρώτο μεγάλο θόρυβο» προκάλεσε στην Αθήνα το Χρηματιστήριο, που σπάζοντας όλα τα σημεία στήριξης ήρε την εμπιστοσύνη του κυρίως, στις Τράπεζες

Χρηματιστήριο: Μια συνεδρίαση από τα… παλιά

Τις δύσκολες ημέρες των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση επανέφερε στη μνήμη η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35% στις 790,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 789,50 μονάδων (-2,53%) και 812,50 μον. (+0,31%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 70,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,42%, στις 2.080,38 μονάδες, ενώ στο -2,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.070,19 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,61% στις 911,68 μονάδες.

Η Εθνική με την Alpha Bank ήταν μεγάλες αρνητικές πρωταγωνίστριες σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 7,27% και 6,40% αντίστοιχα, ενώ στο -5,66% έκλεισε και η Ελλάκτωρ.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Aegean, ΔΕΗ, Πειραιώς και Attica Bank, με τις Eurobank, Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με απώλειες μεταξύ 3,30% και 3,90%.

Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΕΧΑΕ και Τιτάν, ενώ άνω του -1% ήταν το κλείσιμο σε Jumbo, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Grivalia.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος και Folli Follie. Η Φουρλής έκλεισε με κέρδη 1,15%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης