Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί εν μέσω των εξελίξεων στην υπόθεση του Brexit αλλά και της διένεξης Ευρώπης – Ιταλίας με επίκεντρο τον προϋπολογισμό.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,65%, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,86%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχώρησε κατά 0,94%, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,24% και ο γαλλικός CAC έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,75%.

Αρνητικά πρόσημα και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να χάνει 0,61%, τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,69% και τον πορτογαλικός PSI να τερματίζει με απώλειες 0,85%.

Η βρετανική λίρα σημειώνει ισχυρά κέρδη μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι απέστειλε στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. το προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες το Σάββατο για έναν νέο γύρο συνομιλιών προκειμένου να διευθετηθούν τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Μέι θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να περάσει τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές περιμένουν τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Ρώμης μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 το οποίο τοποθετεί το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική Corriere della Sera ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρώπη ζητά σεβασμό από την ιταλική κυβέρνηση και όχι ειρωνείες.

Ο όγκος των συναλλαγών στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει περιορισμένος σήμερα καθώς οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης